piątek, 29 lipca 2011

Spagetti z szałwią i świeżymi pomidorami

Wróciłem właśnie z pracy. Lodówka pusta a głód jak cholera. Woda na makaron wstawiona, szybkie 2 kroki do ogródka po garść szałwi i pomidory. Już za chwilę będziecie mieć prawdziwe niebo w gębie. Kurczę to niesamowite że tak proste i dostępne produkty nie są w ogóle propagowane. Założyłem bloga aby właśnie takie przepisy tu serwować !  A na prawdę jest to dużo lepsze jedzenie niż nie jeden gówniany fast food. Przepis na 3 osoby zrobiony w 10 minut ! No to wio.

1 paczka spagetti
2 pachnące pomidory pokrojone w drobną kostkę
2 duże ząbki czosnku pocięte w plasterki
garść świeżej szałwi pociętej w grube paski
1/4 kawałka dobrego masła
chlust dobrej oliwy z oliwek
sól i pieprz grubo mielony
pół łyżeczki ziół prowansalskich
posiekana drobno skórka z cytryny (z niecałej ćwiartki)

Zaczynamy bo głód straszny :)

Wodę solimy i gotujemy. Kiedy bulknie wkładamy makaron i gotujemy aldente. Aby makaron był dobry nigdzie się nie oddalamy tylko towarzyszymy mu bezustannie i sprawdzamy co chwilę. Po około 7 minutach rozgrzewamy patelnię i wkładamy do niej masło, oliwę, szałwię, czosnek i posiekaną skórkę z cytryny. Wszystko się smaży, (około 3 minut) a my zaraz będziemy odlewać makaron. Zapachy już są genialne, więc pędem odlewamy makaron i wrzucamy go na patelnie z szałwiowo czosnkowo, cytrynowym sosem. Krótko mieszamy i wykładamy na 3 talerze.
Każdy z talerzy posypujemy po porządnej garści pokrojonych w kostkę pomidorów, solimy, pieprzymy,   dodajemy zioła prowansalskie i podajemy. Makaron, pomidory, chrupiąca szałwia i czosnek...Bajka ! Koniecznie do tego pijemy duuuuuuuży kieliszek czerwonego wina i można powiedzieć ze weekend zaczął się wspaniale :)

Do tego przepisu można też dodać kilka filecików anchois bo dodadzą kolejnej genialnej warstwy smakowej ale nie jest to konieczne. Parmezan w tym przepisie jest zbędny.

Piątkowo,

Bolek

2 komentarze:

  1. To mój ulubiony "letni" makaron! Chrupiąca szałwia = niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to prawda nie nic prostszego i dobrego jak ten przepis

    OdpowiedzUsuń