Kurcze! Nie powinienem tutaj wpadać w zachwyt nad samym sobą ale danie to wyszło naprawdę perfekcyjnie a smak i połączenie produktów było niesamowite. Na szczęście moja żona i przyjaciele to potwierdzili:) Co zabawne jest to bardzo proste w przygotowaniu danie więc tym bardziej polecam spróbować! Podałem to danie z sałatką fasolową o której napiszę poniżej.
Gotowanie tego dania składa się z trzech etapów. Przygotowania pęcaku, sosu grzybowego i grillowania. No to wio !
1 opakowanie pęcaku 400gram
8 dużych pieczarek
1 duża cebula
8 ząbków czosnku
1 pomarańcza (sok i posiekana skórka)
1 cytryna lub limona (sok i posiekana skórka)
8 kotletów ze schabu środkowego o grubości 4-5cm.(nie rozbijamy ich !)
pół litra kwaśnej śmietany 18%
1 kostka bulionu grzybowego
1 kostka bulionu z kurczaka
oliwa z oliwek
jasny sos sojowy
1 łyżeczka mielonego kuminu,kolendry,chilli,pieprzu,tymianku
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka zielonego pieprzu ze słoiczka
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
Zaczynamy od zamarynowania mięsa:
Do dużej miski wkładamy kawałki mięsa, 4 łyżki oliwy, 6 łyżek sosu sojowego, 3 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z wyciśniętej połowy pomarańczy oraz skórkę również z połowy pomarańczy i przyprawy, poza kurkumą. Marynujemy pół godziny. W czasie kiedy mięso będzie przechodzić smakami robimy sos grzybowy i pęcak. Mięsa nie solimy. Dopiero kiedy będzie zgrillowane.
Teraz pęcak, który będzie się gotował ok pół godziny.
Do rondla wlewamy trochę oliwy, wkładamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, posiekaną drobno skórkę z połowy pomarańczy i lekko szklimy. Dodajemy pęcak i zielone kuleczki pieprzu, mieszamy ok 2 minuty. Pęcak zalewamy wodą tak aby woda przykrywała go na grubość 2 palcy. Dodajemy kurkumę i kostkę bulionową z kurczaka. Gotujemy na silnym ogniu ok 5 minut a następnie mieszamy, zmniejszamy gaz na najmniejszy jaki się da, garnek zakrywamy folią aluminiową i przykrywką. Zostawiamy tak garnek na 20 minut. Pęcak genialnie wchłonie bulion i będzie sypki.
Kiedy mięso się marynuje a pęcak delikatnie bulgocze robimy sos.
Pieczarki kroimy dość grubo tak na mniej więcej 2-3cm i wkładamy na rozgrzaną patelnię z 4 łyżkami oliwy. Smażymy ok 5 minut i dodajemy całą śmietanę, pieprz, łyżeczkę ostrej czerwonej papryki, sok z cytryny oraz jej drobno posiekaną skórkę, kostkę bulionu grzybowego, zioła prowansalskie i 2 drobno posiekane ząbki czosnku.
Sos redukujemy na delikatnym ogniu i zabieramy się do grillowania.
Rozgrzewamy patelnię grillową na maxa. Kotlety z marynaty wyjmujemy i układamy na patelni jeden obok drugiego. Grillujemy kotlety po 2-3 minuty z każdej strony.
Kiedy mięso jest zgrillowane przekładamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy całość sosem grzybowym i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
Pęcak przekładamy do misy,skrapiamy resztą soku z pomarańczy i oliwą z oliwek, wyjmujemy mięso z piekarnika i podajemy.
Powiem tak. Tak podana kasza z tak zgrillowanym mięsem i sosem jest po prostu genialna. Do tego podałem sałatkę z chorizo i fasoli... Wyszło to wszystko niewiarygodnie smaczne !
Spróbujcie sami koniecznie.
Bolek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz