środa, 6 lipca 2011

Kebab z sosem czosnkowo-miętowym

Tak mnie wczoraj jakoś naszło na kebaba.Zjadłem całkiem przyzwoitego na mieście ale jednak temu Warszawskiemu daleko do prawdziwego tureckiego.No i ten brak jagnięciny w Polsce to jakaś dziwna sprawa.No więc zrobiłem kebaba z kurczakiem.
Polecam ten przepis bo całość zajeła mi ok 20 minut.Przepis jest na 2 głodne osoby.

Do środka pity

1 pierś kurczaka
4 placki pita
1 pomidor pokrojony drobno
4 ząbki posiekane na plasterki czosnku
20 deko żółtego miękkiego sera(najlepszy chedar)
1 mała posiekana w piórka cebula
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki przyprawy ,,kebab,, bardzo dobra mieszanka o dziwo firmy Kamis (same przyprawy bez żadnych ulepszaczy)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 pęczek szczypiorku posiekany na ok 3 centymery
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek

sos

1 kubeczek 250 gram kwaśnej 18% śmietany
poł łyżeczki soli i pieprzu
1 łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku wyciśnięte z praski
kilkanaście drobno posiekanej mięty
1 posiekana drobno papryczka chilli

No to wio.
Pierś z kurczaka sprawiamy i kroimy w cieniutkie paseczki.Wkładamy do miseczki.
Następnie dodajemy posiekany czosnek, przyprawę ,,kebab,, sok z cytryny, zioła prowansalskie i sos sojowy.Mieszamy i odkładamy na parę minut aby mięso chwilę się pomarynowało.
W tym czasie kiedy mięso się marynuje kroimy w kostkę pomidory, cebulę, szczypiorek i trzemy ser na wiórki.

Rozgrzewamy patelnię dodajemy oliwę i wrzucamy zamarynowanego kurczaka.Smażymy na dużym ogniu 5 minut i odstawiamy patelnie na blat.
W czasie kiedy kurczak się smaży mieszamy wszystkie składniki sosu śmietanowego oraz wkładamy na 2 minuty chlebki pita do piekarnika pod grill na 2 minuty.

Wyjmujemy chlebki pita i zaczynamy je nadziewać.Na dno pity wkładamy małą garść żółtego sera, kilka kawałków kurczaka, cebulę, pomidora, sosu śmietanowego.Jeśli mamy jeszcze miejsce powtarzamy czynność.Na wierzchu posypujemy szczypiorem.

Gorąca pita i kurczak super rozpuszczają ser a reszta składników rewelacyjnie się ze sobą łączy. To jest tak z tym kebabem że zawsze jest za mało.No ale właśnie to te dobrane składniki powodują ze chcemy jeszcze i jeszcze :)
To naprawdę jest o niebo lepszy kebab niż w mieście a na dodatek jest przy tym fajna zabawa.
Czerwone lekkie wino usatysfakcjonuje nas do końca !

Bolek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz