wtorek, 12 lipca 2011

Makaron z kremowym sosem cukiniowym

No i kolejna kolacja za nami. Pyszne kluseczki rurki z kremowym sosem z cukinią.
Ważne aby cukinia była jędrna. Do tego typu sosu sprawdzają się dlatego cukinie młode i małe.
Rewelacja do zrobienia w 10 minut. Porcja na 6-7 osób

1 i 1/2 opakowania makaronu rurki
2 nieduże cukinie pokrojone w cieniutkie plasterki
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 średnie cebule
1 garść świeżej bazyli i szałwi pokrojonej dość drobno
1 pęczek szczypiorku
2 garście pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych
1 opakowanie śmietany kwaśnej 18%
2 kostki rosołowe z kury
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego)
2 chochelki wody z gotującego się makaronu
oliwa z oliwek
pieprz

no to wio
Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak aby był aldente.
W czasie kiedy makaron sobie bulgocze robimy sos. Na rozgrzaną patelnię dajemy 4 łyżki oliwy, czosnek i cebulę. Smażymy ok 5 minut. Dodajemy pokrojona cukinię i smażymy kolejne 3-4 minuty.
Wlewamy śmietanę, kostki bulionowe i suszony tymianek. Dodajemy dwie chochelki wody z dochodzącego już makaronu aby sos stał się kremowy dzięki skrobi. Pieprzymy i ewentualnie solimy. Zdejmujemy sos z ognia i wkładamy pokrojone świeże zioła.
Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu.Mieszamy energicznie i wykładamy do misy.
Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i układamy pokrojone pomidorki.
Smakuje pysznie i wygląda ładnie. I poważnie, nie zajęło mi to więcej niż 15 minut !
Można na koniec dodać do sosu parmezan jak się ma, ale naprawdę w tym sosie nie jest potrzebny.

Buźka,
Bolek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz