czwartek, 14 lipca 2011

ragout z rigatoni czyli kluchy z sosem :)

Kurcze jak to brzmi profesjonalnie :) Ktoś zapyta co jadłeś na kolację? Przygotowałem ragout z rigatoni. Pomyślą że jesteś profi kucharzem i spędziłeś 6 godzin w kuchni. Nic bardziej mylnego.Można to przygotować w 10 minut. To danie najlepiej zrobić jeśli mamy już gotowe uduszone lub ugotowane mięso z kurczaka, czy indyka. Świetnie nadają się do tego kawałki mięsa z rosołu. Samo mięso z rosołu jest bez smaku, ja w każdym razie nie lubię takiego czystego i mdłego smaku. Do sosu można użyć wszystkich kawałków mięsa jakie nam zostały.
Jedzenia wyszło na 4 głodne osoby.

Do dyspozycji miałem:
1 nóżkę kurczaka
1 nogę indyka
1 skrzydełko
kawałek szyjki i kupra z kurczaka

1 paczka rigatoni (rurki) 400 gram
1 duża cebula posiekana w kostkę
4 ząbki czosnku posiekane w talarki
1 pojemnik kwaśnej śmietany 18%
Pół szklanki białego wytrawnego wina
1 chochla wody z gotującego się makaronu
1 Duży pomidor
Garść porwanych listków kolendry
2 łyżeczki indyjskiej garam masali
1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku i bazylii
1 kostka bulionu z kurczaka
pieprz i sól do smaku
oliwa z oliwek

Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy ok 10 minut tak aby był aldente. Trzeba go sprawdzać dość często.

Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, cebulę i czosnek. Smażymy około 4 minut i wlewamy wino.Wino powinno prawie całe odparować. Dodajemy porwane kawałki mięsa i
przyprawy. Smażymy 3 minuty. Dodajemy śmietanę i kostkę bulionową. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli trzeba. Kiedy sos jest zbyt gęsty dodajemy chochelkę wody z makaronu. Doda fajnej kremowości sosowi.
Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i wykładamy do miski. Całość posypujemy posiekanym pomidorem i kolendrą.

Danie bardzo proste i szybkie, a połączenie delikatnego mięsa z garam masalą i papryką świetnie się komponuje. Bardzo polecam do spróbowania !

Bolek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz