czwartek, 21 lipca 2011

Hiszpańska tarta z chorizo i oliwkami

Tart kolejna część. Akurat zostało mi trochę chorizo i oliwek, a ciasto francuskie zawsze mam w lodówce. To na prawdę fajne i szybkie jedzenie. Jeśli jeszcze przypadkiem macie trochę sałaty albo rukoli to będziecie bardzo zadowoleni z tego połączenia :)

Użyłem dużej brytfanny bo niespodziewanie przyszli goście więc tartę trzeba był jakoś rozciągnąć. Najadło się 5 osób.





1 opakowanie ciasta francuskiego
40 deko kiełbasy chorizo pokrojonej w cieniutkie plasterki
pół litra śmietany kwaśnej 18%
3 duże cebule pokrojone w cieniutkie plasterki
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
3 jajka
20 deko albo 4 garście startego parmezanu
paręnaście czarnych oliwek
1 czerwona papryka
1 łyżeczka oregano, czerwonej ostrej papryki, pieprzu i mielonego kuminu
oliwa z oliwek
Otarta skórka z 1 cytryny

Do sałaty pomieszanej z rukolą wystarczy dodać trochę oliwy, soku z cytryny i soli. To absolutnie wystarczy.

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i chorizo. Smażymy ok 5 minut aby z kiełbasy wytopił się paprykowy tłuszczyk, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek oraz kumin i pieprz. Smażymy całość ok 5 minut aby cebula zmiękła.
Brytfannę smarujemy oliwą, wykładamy na niej ciasto francuskie robiąc grubsze brzeżki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 C) na 5 - 8 minut aby ciasto się zrumieniło.
Kiedy patelnia z cebulą i chorizo dochodzi a ciasto się przyrumienia robimy masę do polania tarty.
Śmietanę mieszamy z jajami, skórką cytryny, parmezanem, solą, oregano i ostrą papryką.
Na podpieczonym cieście rozkładamy cebulę z chorizo, zalewamy całość śmietaną i dekorujemy całymi oliwkami i papryką. Wkładamy do piekarnika na 15 minut

Podajemy z sałatą. Pycha !
B

2 komentarze:

  1. uwielbiam hiszpańskie dania

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście umownie piszę że to hiszpańskie ale dodatek horizo tak mnie jakoś zainpirował do tego tytułu. Już nie długo przepis na prawdziwą paelle :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    Bolek

    OdpowiedzUsuń