niedziela, 24 lipca 2011

Mozarella z chilli i wiejską kwaśną śmietaną


Wiele lat temu zobaczyłem ten przepis u Jamiego Olivera i spróbowałem. Jeśli chcecie czegoś nowego spróbować, to ten przepis będzie idealny. A goście będą zdumieni tak genialnym połączeniem. Mozarella jest sama w sobie dość mdła więc złamanie jej jakimś kontrastowym smakiem jest oczywiste. Hmmm dodatek śmietany? No jasne że tak ! sami zobaczcie. Przystawka dla 6 osób.

4 opakowania mozzarelli
1 cytryna (sok i skórka)
1 garść świeżego oregano
kilka listków szałwi pociętych w paseczki (jak nie macie to trudno)
pół litra kwaśnej 18% śmietany
2 czerwone papryczki chilli pokrojone drobno w paseczki
parę chlustów dobrej oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie talarki
Gruba morska sól i grubo mielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano

No to wio
W jakimś fajnym półmisku układamy porozrywane kawałki mozarelli. Polewamy je delikatnie oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem, i układamy czosnek. Wszystko delikatnie mieszamy rękoma i układamy na półmisku.
Polewamy wszystko gęstą kwaśną śmietaną i rozprowadzamy ją łyżką aby mozarella była nią cała pokryta. Na wierzchu całość posypujemy listkami świeżego oregano, szałwią drobno posiekaną skórką z cytryny oraz chilli. Polewamy wszystko bardzo delikatnie stróżkami oliwy z oliwek i grubo mielonym pieprzem. Wkładamy jak mamy czas na godzinę do lodówki.
Podajemy do tego chrupiącą bagietkę lub grzanki. Niebo w gebie !
Możecie też dodać curry lub mielony cumin. Będzie równie ciekawie.

To genialny i prosty przepis. Połączenie i zapach mozarelli z chilli, śmietana i skórką z cytryny jest fantastyczny, a na kawałku bagietki... odjazd :-)
Mozarelle kupiłem zwykłą w supermarkecie ale jeśli traficie na prawdziwą z bawolego mleka to bierzcie ! Jest dużo droższa ale w smaku i konsystencji fantastyczna.

Dobry łyk delikatnego białego wina będzie tu pasował pysznie.

Bolek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz