Nasze gotowanie to poznawanie nowych smaków, przypraw i zabawa w łączenie składników. To chwila po prostu dla nas. Wspólne gotowanie to jedyny czas w tygodniu kiedy możemy pobyć spokojnie razem. Kartki w zeszycie, w którym zapisujemy przepisy skończyły się - czas na kolejny krok. Postanowiliśmy pisać bloga aby podzielić się naszymi pomysłami. Przepisy są proste, fajne dania można przygotować w 20 minut. Po ciężkim dniu pracy wracając do domu możemy kupić 2-3 produkty i zrobić pyszny posiłek.
niedziela, 24 lipca 2011
Mozarella z chilli i wiejską kwaśną śmietaną
Wiele lat temu zobaczyłem ten przepis u Jamiego Olivera i spróbowałem. Jeśli chcecie czegoś nowego spróbować, to ten przepis będzie idealny. A goście będą zdumieni tak genialnym połączeniem. Mozarella jest sama w sobie dość mdła więc złamanie jej jakimś kontrastowym smakiem jest oczywiste. Hmmm dodatek śmietany? No jasne że tak ! sami zobaczcie. Przystawka dla 6 osób.
4 opakowania mozzarelli
1 cytryna (sok i skórka)
1 garść świeżego oregano
kilka listków szałwi pociętych w paseczki (jak nie macie to trudno)
pół litra kwaśnej 18% śmietany
2 czerwone papryczki chilli pokrojone drobno w paseczki
parę chlustów dobrej oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie talarki
Gruba morska sól i grubo mielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
No to wio
W jakimś fajnym półmisku układamy porozrywane kawałki mozarelli. Polewamy je delikatnie oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem, i układamy czosnek. Wszystko delikatnie mieszamy rękoma i układamy na półmisku.
Polewamy wszystko gęstą kwaśną śmietaną i rozprowadzamy ją łyżką aby mozarella była nią cała pokryta. Na wierzchu całość posypujemy listkami świeżego oregano, szałwią drobno posiekaną skórką z cytryny oraz chilli. Polewamy wszystko bardzo delikatnie stróżkami oliwy z oliwek i grubo mielonym pieprzem. Wkładamy jak mamy czas na godzinę do lodówki.
Podajemy do tego chrupiącą bagietkę lub grzanki. Niebo w gebie !
Możecie też dodać curry lub mielony cumin. Będzie równie ciekawie.
To genialny i prosty przepis. Połączenie i zapach mozarelli z chilli, śmietana i skórką z cytryny jest fantastyczny, a na kawałku bagietki... odjazd :-)
Mozarelle kupiłem zwykłą w supermarkecie ale jeśli traficie na prawdziwą z bawolego mleka to bierzcie ! Jest dużo droższa ale w smaku i konsystencji fantastyczna.
Dobry łyk delikatnego białego wina będzie tu pasował pysznie.
Bolek
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz