sobota, 16 lipca 2011

Genialny sos z wędzonym łososiem i makaronem ryżowym

Zostało mi sporo sosu z wczorajszego gotowania muli. Kasia nie pozwoliła mi go wylać więc trzeba było coś wymyślić. Wy pewnie sosu z muli nie macie, zatem zaczynamy od początku.
Jedzenia wystarczy dla 4 osób

1 paczka makaronu ryżowego grubego (nie nitki) 370 gr.
1 kubeczek 1/4 litra słodkiej śmietanki 30%
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 cebula drobno posiekana w kostkę
1 opakowanie wędzonego łososia 250 gr. pokrojonego w paseczki
1 kieliszek białego wina
1 cytryna. Sok i skórka otarta z niej
1 duży pomidor
garść posiekanych kaparów
oliwa z oliwek
pół łyżeczki tymianku i pieprzu
sól do doprawienia
garść posiekanej grubo bazyli

Najpierw robimy sos, ponieważ przygotowanie makaronu zajmie nam ok 5 minut.
Przygotujcie tylko duży garnek i zagotujcie w nim wodę.
Na patelnie wlewamy trochę oliwy, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy ok 5 minut, wlewamy wino i gotujemy 2 minuty. Wlewamy śmietankę, sok z cytryny i startą skórkę oraz tymianek i pieprz.
redukujemy sos ok 5 minut.
Kiedy sos się redukuje wkładamy do gorącej osolonej wody ryżowy makaron. Sprawdzamy go co minutę aby się nie rozgotował.
Kiedy makaron dochodzi, a dochodzi bardzo szybko :) do sosu dodajemy łososia, kapary i pokrojonego w kostkę pomidora i delikatnie wszystko mieszamy.
Odcedzamy makaron i wkładamy go na patelnię. Całość posypujemy bazylią i podajemy.
Danie do przygotowania w 15 minut !
Pamiętajcie, zawsze i wszystko trzeba próbować, smakować i nie bać się eksperymentować !

Bolek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz