poniedziałek, 18 lipca 2011

Pyszne grillowane papryki z makaronem ryżowym

Już tak mamy, że jak nam zasmakuje coś, w tym przypadku makaron ryżowy, to potrafimy gotować go tydzień :) Tak więc kolejny przepis na jego wykorzystanie. Tym razem z weekendu została nam pyszna grillowana papryka marynowana w oliwie i czosnku. To mega prosta kolacja a przy tym pyszna i lekka. Dziś przepis na 2 osoby :) Przygotowanie tego dania to ok 5 minut (jeśli mamy już gotowe papryki). Jeśli papryki grillujemy (najlepiej w piekarniku) zajmie wam to około 20 minut. Możemy też dodać kawałek posiekanego świeżego imbiru jeśli chcemy aby danko było bardziej orientalne, ale nie jest to konieczne.



1/3 paczki makaronu ryżowego (nie nitek)
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
4 ząbki czosnku wyciśnięte z praski
1 garść posiekanej świeżej bazyli
1 garść posiekanego szczypioru
1 szalotka drobno posiekana w kostkę
parę chlustów dobrej oliwy z oliwek
1 rozgnieciona suszona papryczka chilli
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku

Zaczynamy od papryk. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i patrzymy kiedy pojawią się na niej bąble. Kiedy bąble zaczną pękać i papryka zacznie się lekko przypalać na czarno, znaczy że jest gotowa. Grillowanie trwa około 15 minut.
Wykładamy paprykę na talerz, studzimy i obieramy ze skórki oraz wyjmujemy ogonek z pestkami.
Szalenie istotne jest to aby soki wypływające z papryk zostawić i nie wylewać ! Nadadzą sosowi rewelacyjny smak i konsystencję. Rwiemy je na paseczki, dodajemy porządną ilość oliwy z oliwek, chilli, czosnek, szalotkę oraz sól, pieprz i oregano. Mieszamy delikatnie.
Było by super aby papryki trafiły przynajmniej na godzinę do lodówki aby te wszystkie soki się przegryzły. Ale jeśli jesteśmy głodni mieszamy szybko wszystko ze sobą i gotujemy makaron :)

Makaron ryżowy wkładamy do osolonego wrzątku i próbujemy co chwila aby nie zrobiła nam się kleista mazia.
Rozgrzewamy patelnię z chlustem oliwy z oliwek, wkładamy na nią zamarynowane papryki.
Jeśli makaron jest już gotowy (powinien być idealny po ok 4 minutach) wrzucamy go do durszlaka i wsadzamy na kilka sekund pod zimna wodę aby dalej się nie gotował.
Makaron dodajemy na patelnię z paprykami i delikatnie mieszamy przez minutę.
Wykładamy na talerze. Posypujemy grubo pociętym szczypiorem i bazylią.To na prawdę proste i pyszne danko. Pamiętajcie o sprawdzaniu makaronu. Ten ryżowy jest szczególnie wrażliwy na rozgotowanie. Zatem grzecznie przy nim stoimy i sprawdzamy :)

Jak mawiała Julia Child: Bon apetit !

B

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz