Siedzimy sobie u znajomych sąsiadów i pijemy winko. Głód nas opanował dziki. Więc ja wio do domu i robię super szybką pachnącą sałatkę.
Tak sobie też myślę że zawsze jest super mieć pod ręką świeże zioła. My na wiosnę zawsze wsadzamy szałwię, miętę, bazylię, tymianek i kolendrę.
Posiadanie własnych ziół jest świetną sprawą bo właśnie tak jak dziś wystarczy mieć 2-3 składniki do tego garść ziół i wszyscy są szczęśliwi. Sałatka starczyła na ok 6 osób. Zrobiłem ją w 5 minut.
1 kilogram bobu (miałem na szczęście już ugotowany i obrany - dzięki o Kasiu!)
3 pomidory
2 ząbki czosnku
6 dużych łyżek oliwy z oliwek
4 duże łyzki octu jabłkowego
1 cebula pokrojona w piórka
30 deko twardego sera typu solan (Bułgarska feta) rozkruszona
kilka listków mięty i bazyli
pieprz i sól do smaku
Bób gotujemy aldente tak aby łatwo się wyłuskiwał. Trzeba w czasie gotowania go próbować. Jest to ważne aby w środku nie zrobiła się mazia.
Pomidory kroimy w drobną kostkę, zioła siekamy nie zbyt drobno lub rozrywam je aby było szybciej.
Wkładamy wszystko do miski, wlewamy oliwę, ocet, zioła, wyciskamy z praski czosnek i pokrojoną cebulę. Ser w rękach rozkruszamy i całość mieszamy delikatnie rękoma.
Podałem ją z ciemnym chlebem, ale z bagietką też byloby pysznie.
Sałatka zniknęła bardzo szybko :)
Można dodać więcej oliwy. Jak zostanie w misce na pewno wszystko zostanie wylizane chlebem !
Pijcie do tego białe, wytrawne, schłodzone wino.
Dla tych którzy mają czas i ochotę na mięso, proponuje dorzucić trochę chrupiącego bekonu z patelni.Też jest wtedy pysznie :)
Buźka,
Bolek
Nasze gotowanie to poznawanie nowych smaków, przypraw i zabawa w łączenie składników. To chwila po prostu dla nas. Wspólne gotowanie to jedyny czas w tygodniu kiedy możemy pobyć spokojnie razem. Kartki w zeszycie, w którym zapisujemy przepisy skończyły się - czas na kolejny krok. Postanowiliśmy pisać bloga aby podzielić się naszymi pomysłami. Przepisy są proste, fajne dania można przygotować w 20 minut. Po ciężkim dniu pracy wracając do domu możemy kupić 2-3 produkty i zrobić pyszny posiłek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz