wtorek, 9 sierpnia 2011

Spagetti z czosnkową mozarellą, pomidorkami i chilli


Ostatnio nic nie pisałem bo byłem strasznie zajęty wizytą pewnych uroczych Francuzek które współpracują z moją żoną. A jak wiecie dogodzić Francuzkom to nie lada wyczyn :) Ale o tym napiszę może jutro. Dziś postanowiłem zrobić szybką, pyszną, aromatyczną, makaronową ucztę. Uwielbiam makaron i mogę go jeść codziennie. Kolacja gotowa w 15 minut dla 2 osób.

400 gram spagetti
1 postrzępiona mozarella
1 posiekany ząbek czosnku
1 posiekana drobno papryczka chilli
1 posiekana w paski garść bazyli
3 pożądne chlusty oliwy z oliwek
2 garście pokrojonych w grubą kostkę pomidorków koktajlowych (są fajnie słodkie)
sól i pieprz czarny

Wodę w garze solimy, gotujemy i wrzucamy makaron. Gotujemy sprawdzając co chwila aby makaron był aldente.
Do dużej misy wkładamy rozdrobnione na włókna kawałki mozarelli, oliwę i czosnek. Dodajemy trochę soli i pieprzu i mieszamy delikatnie aby mozarella przeszła smakami.
Następnie dodajemy pomidorki bazylię i chilli. Kiedy makaron jest gotowy natychmiast go odcedzamy i dodajemy do misy. Mieszamy i odstawiamy na pół minuty aby mozarella się rozpuściła. Podajemy z białym schłodzonym winem. Czerwone też może być :)
I tak właśnie powstało kolejne przepyszne super proste danie na kolację.
Moim celem jest głównie podawanie takich dań, przepisów dla Was, zmęczonych po pracy. Nie kupujcie mrożonych pizz ani zupek w proszku bo jest to po prostu syf. A taki makaron jest nie tylko pyszny ale i zdrowy.

Bolek

3 komentarze:

  1. och.
    cudownie się zapowiada!
    już tu czuję ten smak, ten aromat prawdziwie włoski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnkowa mozzarella do mnie bardzo przemawia.
    A danie jest tak szybkie i łatwe do zrobienia, że wystarczy kilka minut...Wymówka o czasie jest bez sensu. Dziesięć minut roboty a pożytek dla zdrowia nieporównywalny...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki dziewczyny ! :) Miło się to czyta.

    OdpowiedzUsuń