poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Tarta z kurkami


Hm... Znowu kurki wiem... Ale one są bardzo dobre i łatwe do przyrządzania. No a ja jak widzę kurki przy drodze jak się do mnie uśmiechają, staję i kupuję :)
Dziś więc kolejny bardzo szybki przepis na wykorzystanie tych grzybków. Porcja na 4 solidne kawałki. Jeśli podamy do tego michę jakiejś sałaty będziemy mieć pyszną kolację. 20 minut i kolacja elegancja francja gotowa.

1 opakowanie ciasta francuskiego
pół kilograma kurek
1 opakowanie 250gr.kwaśnej śmietany 18%
1 duża cebula drobno posiekana w kostkę
4 ząbki czosnku pokrojone w talarki
2 jajka
1/4 kostki masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1 łyżeczka tymianku i ziół prowansalskich
1 garść tartego parmezanu
pół łyżeczki oregano

No to wio.
Ciasto francuskie rozwijamy i wykładamy na nasmarowaną oliwą brytfannę, tworzymy boczki z ciasta i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 220C.

Kurki płuczemy pod zimną wodą i odkładamy na durszlak niech woda odcieknie.
Cebulę i czosnek wrzucamy na dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i masłem. Smażymy na dużym ogniu ok 4 minut. Dodajemy kurki tymianek i zioła prowansalskie. Kurki puszczą dużo wody ale jak będziecie mieć to na dużym gazie to szybko odparuje. Ma odparować cała woda, wtedy kurki się pięknie podduszą i podsmażą delikatnie. Podsmażajcie je około 5 minut niech się zrumienią. Na koniec dodajcie sól i pieprz i odstawcie patelnie na chwilę na bok.

Śmietanę wymieszajcie z parmezanem i jajami. Dodajcie trochę pieprzu soli i oregano.
Na podpieczone na lekko złoto ciasto wyłóżcie kureczki, poukładajcie je równomiernie i zalejcie delikatnie sosem śmietanowym i wio do piekarnika na 20 minut do 200C.

Przepis bardzo łatwy i szybki. Smak ciekawy a przemieszany z zieloną sałatą doprawioną winegretem rewelacyjny.

Buźka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz