niedziela, 28 sierpnia 2011

Kuskus z oliwkami, pieczoną dynią i klasycznym kotlecikiem

















Dziś niedziela więc obiad trochę w stylu ,,u cioci Krysi,, :) Ale połączenie tych wszystkich dzisiejszych składników jest wspaniałe, proste i po prostu pyszne.
A wszystko to przygotowane w 30 minut. Jestem pewien że każdy kto dostał by taki obiad był by zachwycony.


1 mała dynia
1 opakowanie kaszki kuskus
1 pierś kurczaka
kilka oliwek (polecam te dobre kupowane na targu lub w specjalnych sklepach)
2 duże pomidory
1 jajko
bułka tarta
sos teryaki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1 łyżeczka oregano, ziół prowansalskich i mięty
1 łyżeczka słodkiej papryki
kilka listków świeżej szałwi

Zaczynamy od dyni. kroimy ją w
dość grube łódeczki tak około 4-5 centymetrów. Solidnie solimy, pieprzymy, posypujemy czerwoną papryką i zraszamy oliwą z oliwek. Kawałki układamy w brytfannie na sztorc i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C na 30 minut.
Pierś z kurczaka dzielimy na 3 części rozbijamy je tłuczkiem i doprawiamy oliwą oraz sosem teryaki i odstawiamy na 15 minut aby się zamarynowały.
Kiedy kurczak się kończy marynować robimy kuskus.
Wsypujemy do miski kaszkę. Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, oregano i miętę. Solimy pieprzymy i zalewamy wrzątkiem tak aby 1 centymetr wody wystawał nad kaszkę. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy.
Rozgrzewamy patelnię dodajemy chlust oliwy. Mięso obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w tartej bułce. Smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Pomidory kroimy w grubą kostkę doprawiamy oliwą, solą i ziołami prowansalskimi. Będzie to świetny dodatek do kuskusu.
Wszystko gotowe, świeże i pachnące. Tak więc wio do ,,cioci Krysi,, :)

B



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz