czwartek, 11 sierpnia 2011

Eskalopki cielęce z pieczarkami w winno śmietanowym sosie i rozmarynem


No to opisuję dziś danie główne które podałem dla pięknych pań z Lyonu. Powtórzyłem dziś na kolacje ten przepis bo jest wyjątkowo łatwy i pyszny. Można użyć do tego przepisu zarówno cielęcinę jak i polędwiczki wieprzowe. Jedno jest pewne podane kotleciki z sosem grzybowo śmietanowym z pieczonymi rumianymi ziemniakami zrobią niezły szał :) podam dziś przepis na 3 osoby.

Kawałek dobrej cielęciny (ok pół kilograma lub jedna dorodna polędwiczka wieprzowa
6 dużych pieczarek
1 mała cebula drobno pokrojona w kostkę
6 ząbków czosnku i jedna cała główka
kawałek imbiru wielkości kciuka pokrojonego w cienkie paseczki
1 cytryna (sok i otarta z niej skórka)
1 łyżeczka suszonej bazyli, tymianku, rozmarynu, pieprzu i soli
2 łyżeczki sosu sojowego
oliwa z oliwek
6 średniej wielkości ziemniaków
pół kostki masła
1/4 litra śmietanki 36%
kieliszek białego wytrawnego wina
kilka gałązek świeżego rozmarynu

Zaczynamy od obrania ziemniaków. Kroimy je na 4 części wkładamy do brytfanki skrapiamy oliwą z oliwek solimy grubą morską solą i dodajemy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Można dołożyć całą główkę czosnku w łupinach, będzie z niej fantastyczna pasta po upieczeniu. Wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190C.

Mięso kroimy na kotleciki i je lekko rozbijamy. Do miski wlewamy sos sojowy, chlust oliwy, posiekane drobno 2 ząbki czosnku i imbir, tymianek oraz sól i pierz. Wkładamy do miski mięso delikatnie mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka minut.

Kiedy Ziemniaki się pieką a mięso wchłania marynatę przygotowujemy pieczarkowy sos.
Pieczarki płuczemy pod zimna wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Na patelnię wkładamy połowę masła i posiekaną cebulę. Smażymy ją na średnim ogniu około 3 minut i dodajemy obrane grzyby które smażymy ok 4-5 minut aż się lekko zrumienią. Dodajemy bazylię, rozmaryn, pieprz oraz skórkę z cytryny i wino. Mieszamy wszystko około 2 minut na dużym ogniu aż wino odparuje. Wlewamy śmietankę i doprawiamy solą. Niech teraz sos lekko się zredukuje i będzie kremowy. To zajmie mniej więcej 5 minut.

Ziemniaki w piekarniku, sos gęstnieje, zabieramy się za kotleciki. Na rozgrzaną patelnie dajemy resztę masła i mały chlust oliwy. Kotleciki smażymy po 2 minuty z każdej strony. Wykładamy je na żaroodporny talerz, polewamy pieczarkowym sosem i wkładamy na 4-5 minut do piekarnika. Wyjmujemy ziemniaki, mięso i podajemy.
Najlepszym dodatkiem będzie mieszanka sałat z vinegretem.

Polecam ten przepis bo jest naprawdę łatwy i bardzo smakowity. Kotleciki lekko przesiąknięte czosnkiem i delikatnym imbirem będą wspaniale współgrać z grzybami, bazylią i pieczonymi rozmarynowymi ziemniakami. A jak jeszcze wyciśniecie pastę czosnkową z upieczonej główki i posmarujecie nią kawałki mięsa to właśnie to, będzie kompletnym smakowym szałem :) Polecam dobre mocne wytrawne czerwone wino.

No to jak mawiała Julia Child,
Bon apetit :)

Bolek

1 komentarz:

  1. Hej
    W trakcie gotowania nasunęło mi się parę pytań - niby błahe ale by osiągnąć zamierzony przez Ciebie smak wydają mi się istotne:
    - ziemniaki pod przykryciem czy nie?
    - rozmaryn do ziemniaków - rozumiem świeży, ale gałązki w całości czy posiekane jakoś?
    - cały kciuk imbiru to chyba dużo?
    - pieczarki pokrojone w plasterki, ćwiartki czy w całości? zrumienione?
    - do sosu rozmaryn suszony?
    - gdzie idzie sok z cytryny?
    Na teraz to chyba wszystkie pytania - wracam do kuchni i zawierzę intuicji ale odpowiedzi na te pytania pewnie bardzo mi pomogą przy następnym gotowaniu
    pozdrawiam serdecznie
    Grzesiek

    OdpowiedzUsuń