środa, 17 sierpnia 2011

Zielona sałata z grzankami i kozim serem

To mega szybki przepis na gorący wieczór ale i szybką elegancką przystawkę. Zrobicie to w 5 minut a efekt będzie dla gości zaskakujący. A dla nas samych po prostu pyszne jedzonko. Tu porcja dla 3 osób. Wiem że to prosty przepis ale naprawdę warto


go wypróbować bo grzanki dodają tu dużo szyku :)

1 główka sałaty z targu więc nie wiem jak się nazywa, ale może być masłowa albo jakiś mix sałat
1 pomidor drobno pokrojony
9 kromek chleba (ja miałem akurat ciemny razowy)
1 mozarella
1/2 opakowania twarożku koziego
1 garść porwanej bazyli
1 łyżeczka oregano
oliwa z oliwek na dno naczynia pod grzanki
parę kropel kremowego octu balsamicznego

Sos winegret mega klasyczny
8 łyżek dobrej oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli, pieprzu i cukru
łyżeczka soku z cytryny, octu winnego i musztardy Dijon
2 ząbki czosnku

No to wio
Rozgrzewamy piekarnik na maxa.
Sałatę myjemy i suszymy w suszarce. Chleb kroimy na kromki i smarujemy je twarożkiem kozim, na górę dodajemy kawałki poszarpanej mozarelli. Solimy delikatnie, pieprzymy i posypujemy oregano. Układamy w półmisku na który wcześniej lejemy troszkę oliwy z oliwek. Zapiekamy pod grillem 3 minuty aż mozarella się zrumieni. Robimy winegret, mieszamy z sałatą, pomidorami i podajemy z grzankami. Prosty pyszny szybki przepis. Dokładnie taką przystawkę można dostać na południu Francji. Np. do steka będzie wspaniałym dodatkiem. A połączenie ostrego koziego serka z mozarellą... pyyyyyyyszne :)
Niestety zabrakło mi ostrych pomarszczonych czarnych oliwek ale...tak sie czasami zdarza.
Bardzo dziękuję Ci żono :) za wypożyczenie talerzy do mojej sesji z Twojego sklepu: www.coqlila.pl

1 komentarz:

  1. Rewelacja!
    Dodaję przepis do dania must have tego tygodnia! :))

    OdpowiedzUsuń