czwartek, 18 sierpnia 2011

Przepyszna lasagnia z grilowanymi bakłażanami

W lodówce pustki bo córka nad morzem. Ale...zostały 3 zwiędłe bakłażany i parę płatków ciasta lasagni. Trzeba trzymać fason i gotować elegancko dla żony ! Zatem dziś przepis mega prosty choć wymaga chwilę czasu. Ale smakowo się opłaci. Całość wymaga około godziny przygotowań. Przepis na 3-4 osoby. Potrzebna będzie duża żaroodporna brytwanna dość głęboka.

3 średniej wielkości bakłażany
9 płatów lasagni
6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
1 puszka siekanych pomidorów lub 4 siekane świeże
1 kieliszek czerwonego wina
1 kubek kwaśnej śmietany 18%
parę chlustów oliwy z oliwek
2 łyżeczki czarnego pieprzu, soli, oregano, tymianku, ziół prowansalskich
1 łyżeczka mielonego peperoncino
1 pomidor pokrojony w cienkie plastry

No to do roboty !
Bakłażany kroimy wzdłuż na 2 centymetrowe plastry, solimy i odkładamy na 20 minut aby puściły sok. Następnie bakłażany płuczemy pod zimną wodą i wycieramy ściereczką do sucha. Wkładamy wytarte plastry do brytwanny, polewamy solidnie oliwą, posypujemy pieprzem, solą, i ziółami. Mieszamy rękami, wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 C.

Plastry lasagni wkładamy do wrzątku i gotujemy ok 20 minut aby były aldente. Następnie zalewamy je zimną wodą aby dalej się nie gotowały.

Robimy sos: puszkę pomidorów, czosnek, peperoncino, resztę ziół, kieliszek wina, śmietanę, trochę soli, pieprzu i mieszamy ze sobą.

Na brytwannę układamy plastry lasagni, plastry bakłażana i polewamy sosem pomidorowym. I tak przekładamy parę warstw. Na wierzch układamy plastry poidora i wkładamy do piekarnika na 20 minut rozgrzanego do 200 C.
Wierzch lasagni powinien być lekko przyrumieniony. Zdjęć nie ma bo było mało fotogeniczne. Pyszne delikatne aromatyczne danko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz