W lodówce pustki bo córka nad morzem. Ale...zostały 3 zwiędłe bakłażany i parę płatków ciasta lasagni. Trzeba trzymać fason i gotować elegancko dla żony ! Zatem dziś przepis mega prosty choć wymaga chwilę czasu. Ale smakowo się opłaci. Całość wymaga około godziny przygotowań. Przepis na 3-4 osoby. Potrzebna będzie duża żaroodporna brytwanna dość głęboka.
3 średniej wielkości bakłażany
9 płatów lasagni
6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
1 puszka siekanych pomidorów lub 4 siekane świeże
1 kieliszek czerwonego wina
1 kubek kwaśnej śmietany 18%
parę chlustów oliwy z oliwek
2 łyżeczki czarnego pieprzu, soli, oregano, tymianku, ziół prowansalskich
1 łyżeczka mielonego peperoncino
1 pomidor pokrojony w cienkie plastry
No to do roboty !
Bakłażany kroimy wzdłuż na 2 centymetrowe plastry, solimy i odkładamy na 20 minut aby puściły sok. Następnie bakłażany płuczemy pod zimną wodą i wycieramy ściereczką do sucha. Wkładamy wytarte plastry do brytwanny, polewamy solidnie oliwą, posypujemy pieprzem, solą, i ziółami. Mieszamy rękami, wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 C.
Plastry lasagni wkładamy do wrzątku i gotujemy ok 20 minut aby były aldente. Następnie zalewamy je zimną wodą aby dalej się nie gotowały.
Robimy sos: puszkę pomidorów, czosnek, peperoncino, resztę ziół, kieliszek wina, śmietanę, trochę soli, pieprzu i mieszamy ze sobą.
Na brytwannę układamy plastry lasagni, plastry bakłażana i polewamy sosem pomidorowym. I tak przekładamy parę warstw. Na wierzch układamy plastry poidora i wkładamy do piekarnika na 20 minut rozgrzanego do 200 C.
Wierzch lasagni powinien być lekko przyrumieniony. Zdjęć nie ma bo było mało fotogeniczne. Pyszne delikatne aromatyczne danko.
Nasze gotowanie to poznawanie nowych smaków, przypraw i zabawa w łączenie składników. To chwila po prostu dla nas. Wspólne gotowanie to jedyny czas w tygodniu kiedy możemy pobyć spokojnie razem. Kartki w zeszycie, w którym zapisujemy przepisy skończyły się - czas na kolejny krok. Postanowiliśmy pisać bloga aby podzielić się naszymi pomysłami. Przepisy są proste, fajne dania można przygotować w 20 minut. Po ciężkim dniu pracy wracając do domu możemy kupić 2-3 produkty i zrobić pyszny posiłek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz