niedziela, 21 sierpnia 2011

Pstrąg z grilla z rozmarynem i czosnkowym masłem



Udało mi się wreszcie zjeść wymarzoną świeżą rybę ! Powiem więcej nawet ją sam złapałem.
Pod Łąckiem jest piękny teren ze stawami hodowlanymi, jest tam pstrąg tęczowy, lin, karp i wiele innych. My złapaliśmy kilka dorodnych pstrągów. Chwilę potem patroszenie, przygotowanie i grillowanie. Po wizytach nad morzem gdzie była panga w cieście nasz pstrąg był po prostu fantastyczny.



4 pstrągi
2 cytryny
kilka gałązek rozmarynu
oliwa z oliwek
masło
4 ząbki czosnku
łyżeczka tymianku, bazyli i oregano
sól morska


No to wio !
Pstrągi sprawiamy, obieramy z łusek, pozbawiamy rybę oczu i skrzel, płuczemy i wycieramy rybę do sucha.
Pstrąga nacieramy solą z zewnątrz. Do środka wkładamy solidną porcję masła wymieszanego z ziołami i wyciśniętym czosnkiem. Rybę kładziemy na podwójnej aluminiowej foli posmarowanej oliwą. Rybę dodatkowo obkładamy plastrami cytryny i skrapiamy oliwą. Zamykamy szczelnie całość i pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 15 minut z każdej strony.
Tak przygotowana rybę możemy również upiec na domowym grillu lub w piekarniku.
Smak, konsystencja, zapachy są nie do opisania. Kieliszek dobrego białego wina i nic więcej nie trzeba. Myślę że jeśli ktoś zrobił by stoisko nad morzem z takim pstrągiem był by milionerem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz