czwartek, 1 września 2011

Fantastyczne pieczone warzywa z rozmarynem na jesienne wieczory

Dziś szybka jesienna gorąca kolacja. To szybkie w przygotowaniu danie, kilka warzyw, ziół i gotowe. Sprawdźcie sami bo na prawdę warto. Przepis na 2 osoby. Przygotowanie 5 minut. Pieczenie 1 godzina.

1 malutka dynia pokrojona w kostkę 3/3 cm.
5 małych młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
1 cukinia pokrojona w plastry o grubości 3 cm.
6 ząbków czosnku w łupinach
1 cebula pokrojona w grube piórka
kilka gałązek świeżego rozmarynu
1 mała papryczka chili
1 łyżeczka oregano, tymianku, bazyli, pieprzu
sól
oliwa z oliwek

Przepis jest fajny bo można użyć każdych warzyw jakie akurat mamy w domu.
Dodatkowo może być papryka, buraki, pory, szparagi, czy nawet kurki.
Mieszamy ze sobą składniki zapiekanki, polewamy solidnie oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 220 C.na godzinę. W połowie pieczenia delikatnie mieszamy całość tak aby warzywa z dołu się również zrumieniły.
Pyszne

1 komentarz: