wtorek, 6 września 2011

Lasagnia z grzybami i mascarpone


W brew pozorom lasagna to szybkie i proste danie. Tu przepis na lasagne z grzybami i mascarpone. Mascarpone dodało tu wspaniałej delikatności i kremowości. Z dodatkiem parmesanu wyśmienite, pyszne danie. Przepis na 2 głodne osoby. Całość zajmie nam pół godziny.

12 płatów lasagni
8 pieczarek lub innych twardych grzybów Np. borowików
1 duża cebula pokrojona w drobna kostkę
1 opakowanie mascarpone
6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
1 opakowanie 250ml. słodkiej śmietanki 30%
2 garście startego parmesanu
1 garść świeżego rozmarynu
1 łyżeczka nasion fenkułu, oregano
pół łyżeczki estragonu
1 papryczka chili
sól, pieprz
Oliwa z oliwek
kilka czarnych oliwek

Płaty lasagni wkładamy do wrzątku na 5 minut. Potem wykładamy na sito i zalewamy zimną wodą aby się nie posklejały ani dłużej nie gotowały.
Na patelnię wlewamy chlust oliwy oraz cebule i czosnek i smażymy około 5 minut.
Grzyby kroimy w grube plastry i dodajemy na patelnię. Dodajemy nasiona fenkułu, rozmaryn, oregano, estragon i papryczkę chili. Smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy mascarpone, śmietankę, sól, pieprz. Gotujemy na delikatnym gazie tak aby część sosu się zredukowała.
W żaroodpornym naczyniu układamy plastry lasagni, następnie warstwę sosu grzybowego i tak na zmianę. Wierzch polewamy resztą sosu i posypujemy parmesanem. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Dekorujemy kilkoma oliwkami i gałązką rozmarynu.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C na 20 minut.

Lasagnia gotowa. Jeśli podacie do tego kilka pokrojonych w plastry pomidorów będzie pysznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz