czwartek, 15 września 2011

Pasztet z kurzych wątróbek na grilowanych grzankach z cebulową konfiturą


Mam wypróbowany przepis na szybką genialną i mega tanią przekąskę. Goście uwielbiają ją, a i ja często robię ją w domu na co dzień. Taki pasztet jest sto razy lepszy niż jakieś gówno z puszki. Pyszny pasztet z dodatkami gotowy w 15 minut. Ze składników które tu podam, wychodzi po solidnej miseczce konfitury i pasztetu. Kilogram wątróbek kosztuje 4 złote... Koniecznie musicie to wypróbować !
No to wio.

Pasztet:
30 deko kurzych wątróbek
3 ząbki czosnku
10 ziarenek zielonego pieprzu (ze słoika)
3 fileciki anchovies (ale jak nie macie to bez nich się obejdzie)
1 szklanka białego półsłodkiego wina
pół łyżeczki cząbru, oregano, czarnego pieprzu, chili i soli
chlust oliwy z oliwek
kilka listków świeżego rozmarynu

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy 2 całe ząbki czosnku. Smażymy około 2 minut. Dodajemy wątróbki, pieprz, rozmaryn, anchovies i przyprawy. Smażymy około 5 minut na sporym gazie.
Kiedy wątróbki będą rumiane dodajemy wino i dusimy około 3 minut aby alkohol się ulotnił. Dodajemy 1 ząbek czosnku i porządnie miksujemy na gładką masę.
Jeśli nie dodaliście anchovies trzeba będzie spróbować bo może trzeba będzie dodać soli.
Wykładamy na miseczkę i dajemy pasztetowi wystygnąć.

Konfitura cebulowa:
Cebulę kroimy na połowę i siekamy ją na cienkie plasterki. Smażymy na patelni 5 minut na chluście oliwy z oliwek. Dodajemy porządne dwa chlusty octu balsamicznego, łyżeczkę tymianku i majeranku oraz 2 duże łyżki cukru. Przykrywamy przykrywką i dusimy 5 minut aż soki wyparują. Przekładamy do miseczki i schładzamy.

Chleb kroimy i grillujemy z dwóch stron.
Wszystko gotowe, zrobione bardzo szybko. Grzanki smarujemy grubo pasztetem a na wierzch dajemy solidną porcję konfitury cebulowej. Pyyyyyyyyyycha ! Butelka czerwonego wina wskazana :)

1 komentarz: