Dawno mnie nie było ! :) Zajęcia, nowe projekty kulinarne zajęły mi ostatnio sporo czasu, ale jestem i gotuję codziennie coś przyzwoitego. Staram się w każdym razie. Dziś fantastyczne rurki (rigattoni) ze szpinakiem. Polecam ten przepis bo jest mega prosty a jak go spróbujecie to zapewniam że nie będziecie chcieli przestać jeść :) Przepis na dwie bardzo głodne osoby. Zajmie wam to 15 minut. Zdjęć nie ma bo wyglądało by to tak jak by ktoś puścił pawia do klusek po pijaku :)
1 opakowanie makaronu rigattoni
3 wyciśnięte ząbki czosnku
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
1 opakowanie sera gorgonzola
1 zwykły kubek kwaśnej śmietany 18%
1 kostka bulionu drobiowego
1 łyżeczka czarnego pieprzu, czerwonej słodkiej papryki i ziół prowansalskich
1 szklanka białego dobrego wina
Do gara z osoloną wodą wkładamy kluchy i gotujemy aldente około 10-15 minut. W czasie kiedy kluchy się gotują robimy sos szpinakowy.
Szpinak wykładamy na patelnię, dodajemy kostkę bulionową i wyciśnięty czosnek oraz wino. Dusimy 5 minut na sporym gazie aby szpinak się rozmroził. Dodajemy śmietanę, gorgonzolę, paprykę, pieprz i zioła i dusimy jeszcze około 10 minut. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy.
Czerwone wytrawne wino dopełni Waszego szczęścia. :)
Buźka,
B
Nasze gotowanie to poznawanie nowych smaków, przypraw i zabawa w łączenie składników. To chwila po prostu dla nas. Wspólne gotowanie to jedyny czas w tygodniu kiedy możemy pobyć spokojnie razem. Kartki w zeszycie, w którym zapisujemy przepisy skończyły się - czas na kolejny krok. Postanowiliśmy pisać bloga aby podzielić się naszymi pomysłami. Przepisy są proste, fajne dania można przygotować w 20 minut. Po ciężkim dniu pracy wracając do domu możemy kupić 2-3 produkty i zrobić pyszny posiłek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ser pleśniowy i szpinak - uwielbiam!
OdpowiedzUsuńtak szpinak i dobra gorgonzola to fajne i bardzo proste połączenie :) Można też podać świeży szpinak z winegretem i pokruszoną w kawałki gorgonzolą z grzankami. Też pycha :)
OdpowiedzUsuń