niedziela, 30 października 2011

Prosta lasagna z dynią i mascarpone

Dzisiaj polecam przepyszną i prostą lasagne z dynią. Zrobicie ją w 20 minut. Przygotowanie lasagni jest na prawdę bardzo proste i szybkie a zapach w kuchni będzie wspaniały. przepis na 4 osoby.

4 kubki pokrojonej w grubą kostkę dyni (najlepiej piżmowej)
1 opakowanie plastrów lasagni
1 opakowanie sera mascarpone
pół litra słodkiej śmietanki 12%
kawałek ok 20 deko sera pleśniowego (może być nasz lazur)
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżeczka oregano i curry
oliwa z oliwek
sól, pieprz
garść startego parmezanu

No to wio
Na patelnię wlewamy ze dwa chlusty oliwy i wrzucamy dynię i czosnek. Smażymy na mocnym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mascarpone, ser pleśniowy, śmietankę, oregano, i curry. Solimy pieprzymy i delikatnie wszystko mieszamy. Niech sobie to bulka przez 5 minut na delikatnym ogniu.
Kiedy dynia na bulka przygotowujemy lasagne. Weźcie dużą brytfannę (taką do kurczaka) nalejcie tam wody, dodajcie soli i kilka łyżek oliwy i zagotujcie. Wkładajcie plastry lasagni i gotujcie je około 5 minut. Dzięki oliwie plastry się wam nie posklejają. Po 5 minutach odlejcie wrzątek i zalejcie plastry zimną wodą.
Sos i makaron gotowy. Układamy teraz wszystko w naczyniu żaroodpornym warstwami.
Wlejcie do naczynia trochę oliwy i wysmarujcie nią całe naczynie. Wkładamy najpierw plastry lasagni następnie dynie z sosem. Najlepiej zrobić to chochelką. i tak układamy kilka warstw.Wierzch również polewamy sosem z dynią i posypujemy parmezanem oraz oregano. Naczynia nie przykrywamy.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C na 20 minut.

Przepis ten jest naprawdę bardzo prosty a kremowa lasagnia będzie wam na pewno bardzo smakowała. Koniecznie do tego trzeba pić czerwone wytrawne wino lub zimne piwko.
Pozdrawiam helołinowo :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz