piątek, 14 października 2011

Grilowane bakłażany z kozim serem i pomidorami z czosnkową chrupiącą bagietką

Znowu bakłażany ale naprawdę pyszne i w zupełnie innej odsłonie. Zgrillowany bakłażan z kozim serem jest genialny. Delikatny smak miesza się z mocnym smakiem koziego sera a kwaskowy pomidor lekko podsuszony dopełnia tego wspaniałego dania. Przepis na 2 głodne osoby. Czas przygotowania i pieczenia to w sumie około 20 minut.

1 bakłażan pokrojony w plastry o grubości 2-3 cm.
2 pomidory pokrojone w plastry o grubości 2-3 cm.
1 cebula pokrojona w cieniuteńkie plastry
1 opakowanie koziego sera (rulon) pokrojonego w plastry ok. 3 cm.
3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
1 bagietka
2 papryczki chilli pokrojone w cienkie paseczki
1 garść dobrych oliwek (jeśli macie)
sól, pieprz
oliwa z oliwek
1 łyżeczka oregano, bazyli i rozmarynu (jeśli macie świeży to ze 3 obrane gałązki

No to wio.
Bakłażany kroimy w plastry smarujemy oliwą pędzlem z jednej i drugiej strony, solimy i wkładamy do piekarnika pod grill na 4-5 minut z każdej strony. Bakłażany wyjmujemy i w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plaster bakłażana, plaster sera koziego i na wierzch plaster pomidora.
Całość posypujemy ziołami, chilli, cebulą, pieprzem, oliwkami i skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C. na 15 minut.

Po 10 minutach bierzemy bagietkę nacinamy ją głęboko co 3 centymetry. Do czosnku dodajemy pożądny chlust oliwy, szczyptę soli i mieszamy.
Łyżeczką między nacięcia w bagietce wkładamy oliwę z czosnkiem i wkładamy do piekarnika na 5 minut.
Wszystko gotowe, pachnące i aromatyczne. Zapachy bakłażana z ziołami, serem i bagietki z czosnkiem są niesamowite. Bardzo fajna i pyszna kolacja. Polecam do tego dobre czerwone wytrawne wino.

Moja mama mawiała że nie ma nic lepszego na świecie niż smak koziego sera popitego czerwonym winem. Miała rację !
Buźka,

B

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz