sobota, 22 października 2011

Grilowane kotleciki z polędwicy wieprzowej z kuskusem i reliszem z pigwy

Często wracamy do domu późno i koszmarnie głodni. Dziś przepis mega szybki, właśnie na takie czasy kiedy chcemy zjeść coś porządnego i gorącego. Żadnej gównianej mrożonej pizzy czy kanapek z serem. Zatem przepis na danko do zrobienia w 10 minut.

1 polędwiczka wieprzowa
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 szklanka kuskusu
2 łyżeczki zataru (mieszanka oregano, sezamu, tymianku, mięty)
2 łyżeczki sosu sojowego
pieprz
oliwa z oliwek
sok z połowy cytryny

relisz
1 pigwa pokrojona w kostkę
1/3 szklanki octu winnego
1/2 szklanki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka estragonu i oregano
pół szklanki białego wina
sól

No to wio
Skupcie się bo robimy wszystko naraz i w dziesięć minut wszystko będzie gotowe.
Pigwę kroimy w kostkę, do rondelka dodajemy ocet, cukier, wino, oliwę, sól i zioła. Wio na ogień całkiem mocny i niech się dusi. Mieszajcie tylko co kilka minut. Po 10 minutach będzie gotowe.

Włączcie wodę w czajniku aby się gotowała. Szklankę kuskusu wsypujemy do miski, dodajemy trochę soli, pieprzu, sok z cytryny i łyżeczkę zataru lub oregano albo mietę, chlust oliwy i zalewamy wrzątkiem tak aby woda całkowicie zakryła kaszkę. Odstawiamy. Kuskus sobie dojdzie.

Mięso pozbawiamy błonek kroimy na plastry na grubość około 4 centymetrów po czym rozgniatamy mięso delikatnie dłonią. Dodajemy do mięsa czosnek, zatar, sos sojowy, chlust oliwy, pieprz i skórkę z cytryny. Mieszamy mięso aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej kotleciki. Grilujemy kotleciki po 2 minuty z każdej strony i odstawiamy mięso aby doszło.

Wszystko gotowe. Kuskus delikatnie mieszamy widelcem, relisz wykładamy do miseczki a mięso na deskę.
Polecam jeszcze michę sałaty do pełni szczęścia z vinegretem. Obiecuję że zrobicie to w 10 minut ! Koniecznie kieliszeczek lub dwa czerwonego wina do popicia.

Delikatne mięso z pigwą i miętowo sezamowym kuskusem jest na prawdę pyszny. Do dzieła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz