poniedziałek, 7 listopada 2011

Superancka grillowana cykoria z gruszką, bekonem i serem pleśniowym

















Słuchajcie to jest na prawdę tak prosty przepis i tak pyszny że musicie tego spróbować ! Zrobicie go w 25 minut. Smaki i zapachy które się przechodzą są tak aromatyczne i cudowne że niestety będziecie potem chodzić na czworaka ! Ale warto :) Przepis dla 3- 4 osób. Podane danko z bagietką jest bardzo sycące ale i delikatne. A popite czerwonym winem szybko znika z żołądka.

1 bagietka
4 cykorie
8 plastrów cieniutkiego bekonu lub chudego boczku
1 gruszka
1 kawałek sera pleśniowego (tak aby pokruszyć trochę na całość)
1 łyżeczka oregano, chilli lub czerwonej ostrej papryki, pieprzu i soli.
2 chlusty oliwy z oliwek

No to wio !
Piekarnik nastawiamy na 200C w termoobiegu.
Naczynie żaroodporne polewamy oliwą. Cykorie płuczemy i przepoławiamy. Układamy w naczyniu. Cykorie lekko solimy. Na wierzch układamy bekon w plasterkach i kawałki gruszki pokrojonej w spore kawałki. Na całość kruszymy pleśniowy ser. Solidnie pieprzymy, doprawiamy oregano, solą i chilli. Całość lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Na ostatnie 5 minut wkładamy bagietkę aby była gorąca i chrupiąca.

Mega proste i mega pyszne ! Gorzkawa cykoria ze słodkim bekonem i gruszką złamana równie słodkim ale słonym serem pleśniowym i ostre chilli...maczana w sosie bagietka popijana czerwonym winem... Nie ma nic przyjemniejszego po całym dniu w robocie !
Koniecznie tego spróbujcie! Będziecie to powtarzać, robiąc na samych sobie i ewentualnych gościach duuuuuuuże wrażenie !
Buźka,
b

2 komentarze:

  1. Mój prawie kilogramowy potomek w mym brzuchu zachwycił się dziełem wujka Bolka :)) Mniam!! Ciocia Kupisowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. No to dziś próbujemy. A propos, zapomniałam napisać, zupka którą poleciłeś, o raaaany ale pyszności :))))))))))
    Martyna

    OdpowiedzUsuń