poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Super prosty kurczak po prowansalsku

Długa przerwa.Wiem. Ale wracam z nowymi przepisami i szybkimi pysznymi daniami.
Dziś mega prosty przepis na super pachnącą kurkę z pieczonymi ziemniakami i słodkimi grillowanymi pomidorkami. Przepis na 4 osoby. Czas przygotowania z pieczeniem około godziny.





















4 uda kurczaka
6 średnich ziemniaków
8 małych cebulek
2 główki czosnku
2 marchewki
2 pietruszki
2 chlusty oliwy z oliwek
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
sól i pieprz
1 garść prowansalskich małych oliwek (jeśli macie) można je kupić już w w większych supermarketach

Marynata do kurczaka:
sok i skórka z jednej cytryny
2 łyżeczki musztardy dijon
garść drobno posiekanego świeżego rozmarynu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 rozgniecione w prasce ząbki czosnku
1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich

No to wio.
Składniki marynaty mieszamy ze sobą i wkładamy do niej kurczaka. Godzinka lub dwie niech sobie ptaszysko poleży. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i kładziemy na mocno rozgrzanej patelni tak aby się zrumienił i zamknął pory. Trwa to około 4 minut.
Bierzemy duże naczynie żaroodporne układamy w nim kurczaka i do okoła niego, obrane i pokrojone na połówki ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Całe cebulki i pomidorki koktajlowe, oraz przekrojone no połowę główki czosnku. Polewamy wszystko pozostałą po kurczaku marynatą.
Dodajemy jeśli macie oliwki i wstawiamy naczynię do rozgrzanego do 200C piekarnika na jedną godzinę.
Od czasu do czasu podlewamy sosem.
Po godzinie mamy wspaniałego, pachnącego kurczaka z chrupiącymi ziemniakami i soczystymi słodkimi pomidorkami, marchwkami i cebulkami. Białe wytrawne wino będzie bardzo pasowało.
B

3 komentarze:

  1. hmm ja nigdy nie podsmażam przed pieczeniem ale kurczak podany w taki sposób to jedno z najlepszych dań jakie można zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja podsmażam bo zamykają się pory w mięsie i podczas pieczenia mięso nie oddaje soku. więc mamy soczystego chłopaka w środku a skórkę chrupiącą :)

    OdpowiedzUsuń