Nie ma nic lepszego na upały niż pyszna chłodna sałatka z pieczonych buraków.
Słodycz buraków zmieszanych z cytrynowo, czosnkowo, musztardowym sosikiem i okruchami słonego intensywnego koziego sera jest genialny. Do tego trochę posiekanej miety, trochę pysznej oliwy z oliwek, kilka kaparów i mamy danie. Nie jakieś tam danko :) Przepis na 4 osoby. Czas przygotowania to 10 minut plus ok 2 godziny na upieczenie i schłodzenie buraków.
3 duże buraki
1 opakowanie koziego sera (taki w rulonie twardy jest najlepszy)
2 garście świeżej mięty
kilka ziaren grubo zmielonego kuminu
kilka gałązek rozmarynu (jeśli macie)
1 garść kaparów grubo posiekanych
1 pokrojona na bardzo cienkie paseczki biała cukrowa cebula
sosik:
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok i drobno posiekana lub starta skórka z jednej cytryny
1 płaska łyżeczka musztardy dijon
pół łyżeczki cukru (fajnie jak by był brązowy)
2 duże łyżki dobrego wytrawnego białego wina
1 drobno posiekana papryczka chilli
sól i pieprz do smaku
Buraki zawijamy w aluminiową folię razem z gałązkami rozmarynu, nacieramy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C na 1,5 - 2 godziny. Po godzinie nakłujcie je widelcem i sprawdzajcie aby nie były za miękkie. Kiedy buraki są gotowe odwińcie je z foli i pozwólcie im wystygnąć.
Sosik. Do miski albo dużego moździerza dodajcie wszystkie składniki i porządnie je wymieszajcie tak aby zrobiła się emulsja. Buraki o aromacie rozmarynu obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości około 2 centymetrów. Układamy je w stosik, polewamy sosem, posypujemy drobno rozkruszonym w palcach kozim serem, kuminem, cebulką, kilkoma kaparami i listkami mięty.
Połączenie smaków jest wspaniałe. Zróbcie to koniecznie. Polecam do tego danka, wspaniałego, schłodzonego gewursttraminera. Białe lekko słodkie wino z okolic alzacji. Bajka.
B
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz