czwartek, 30 sierpnia 2012

Spagetti z kremowymi cukiniami

Przepis ultra prosty. Kolacja będzie gotowa w 15 minut. Szybka, pyszna, aromatyczna kombinacja cukini i pomidorów. Przepis na 2 osoby.

1 duża cukinia lub 2 małe pokrojone w średnią kostkę
1 posiekany w kostkę pomidor lub garść pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie talarki
pół szklanki śmietanki 30%
pół łyżeczki estragonu (jeśli macie)
1garść posiekanej bazyli lub łyżeczka ziół prowansalskich
sok i skórka z połowy cytryny
1 drobno posiekana papryczka chili (jeśli macie)
sól i pieprz do smaku
pół paczki spagetti
chlust oliwy z oliwek
garść startego parmezanu

 
Wstawiamy wodę na makaron, porządnie ją solimy i czekamy aby woda się zagotowała.
Kiedy woda bulgocze wrzucamy makaron i gotujemy go aldente. ok 10-12 minut.
Wrzucamy  na patelnię czosnek, po 2 minutach cukinię. Smażymy ją około 5 minut. Dodajemy śmietankę, sok i skórkę z cytryny oraz estragon, chilli i zioła prowansalskie. Trzymamy na średnim ogniu tak aby wszystko się fajnie zmieszało, puściło soki i sos się lekko zredukował. Na koniec dodajemy pomidory. Mieszamy z makaronem, posypujemy czarnym pieprzem, parmezanem i bazylią.
Gotowe. Kremowy delikatny sos z kwaskowymi pomidorkami i lekko ostrą chili jest pyszny.
Białe wytrawne schłodzone winko wskazane :)
B

2 komentarze:

  1. Ah moje ulubione smaki!Piękna miseczka, piękne zdjęcie, wmuciłabym 2 porcje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń