piątek, 31 sierpnia 2012

Jesienny makaron z kurkami i schabem

Idzie jesień, kurki się kończą, więc ostatnia szansa na pyszny sosik. To sos na bogato bo dodałem do kurek paseczki smażonego bardzo krótko schabu wieprzowego. Ale połączenie tych produktów jest świetne i bardzo je polecam. Ten przepis nie jest skomplikowany choć zajmuje trochę więcej czasu niż moje pozostałe przepisy. No ale w końcu od czasu do czasu dla exkluzywnych gości możemy dłużej pogotować :) Przepis dla 8 osób. Czas przygotowania, smażenia i duszenia. ok 1,5 godziny.

pół łubianki kurek
pół kilograma schabu pokrojonego w cienkie paseczki
4 ząbki czosnku drobno posiekane
pół litra śmietanki 30%
2 paczki makaronu. Spagetti albo każdy inny jest dobry
kilka chlustów oliwy z oliwek
1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa
szklanka białego wytrawnego wina
kostka bulionowa (może być grzybowa)
garść świeżego rozmarynu (może być suszony)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i dużo czarnego mielonego pieprzu
1 łyżka masła
1 szklanka wody
 sok i skórka z jednej cytryny




 

Zaczynamy od kurek. Włóżcie je do dużego sita, a sito do garnka. Zalejcie zimną wodą i zostawcie na 10 minut. Potem przepłuczcie je pod bieżącą wodą i zostawcie na sicie aby woda odciekła.
Rozgrzejcie dużą patelnię i chluśnijcie oliwy. Niech się porządnie nagrzeje. Wrzucamy na patelnię kurki, rozmaryn i czosnek. Smażymy do momentu kiedy kurki puszczą sok i się lekko zrumienią. Wtedy dodajemy sól i białe wino oraz skórkę i sok z cytryny. Zmniejszamy ogień do minimum i zabieramy się za schab.

Schab kroimy na plastry tak jak na kotlety o grubości 3 cm. a potem na dość cienkie paseczki. Mięso oprószamy mąką i lekko solą. Rozgrzewamy kolejną patelnię, dodajemy chlust oliwy i wrzucamy na nią schab. Mięso zacznie przywierać ale się tym nie martwcie. Smażymy ok 5 minut. Schab fajnie się przysmaży zostawiając super skorupkę mączno sokową, którą i tak wykorzystamy. Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy je do kurek.

Wstawiamy makaron do dużego gara, solimy solidnie i gotujemy aldente. Próbujemy go dość często aby go nie przegotować.

Na patelnię po mięsie dodajemy łyżkę masła, szklankę wody i kostkę bulionową.  Mieszamy drewnianą łyżką aby skorupka która przywarła rozpuściła się i zagęściła się w sosik. Sos dodajemy do kurek. Krótko mieszamy, dodajemy makaron i podajemy.
Jak to mawiała Julia Child: Bon apetit :)

Zróbcie to, bo naprawdę  jest to pyszne danko. Kurki, soczyste mięso (dzięki oprószeniu mąką i obsmażeniu na duuuuuużym ogniu) śmietanka, wino i masa ziół super się sprawdzają.
B







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz