wtorek, 4 września 2012

bruschetta z kurkami i pietruszkowym masłem

No dobra, to na koniec sezonu kurkowego zrobiłem jeszcze jedno pyszne jedzonko.
Kromki ugrilowanego chleba nad ogniskiem lub po prostu w piekarniku i wspaniałe chrupiące maślano, czosnkowo, pietruszkowe kurki. Zrobiłem kilka dużych kromek na 4 osoby. Było za mało :)
Zrobicie to w 15 minut

























 
pół kilograma kurek
4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie talarki
1 mała papryczka chilli drobno posiekana
sok i starta skórka z połowy cytryny
pół kieliszka dobrego białego wina
1 duża łyżka masła
pół pęczka posiekanej drobno natki pietruszki
garść drobno posiekanego rozmarynu (może być suszony)
sól i dużo czarnego pieprzu.
kilka porządnych chlustów oliwy
bochenek dobrego chleba (ja miałem orkiszowy)
garść startego parmezanu

Kurki chwile moczymy (5 minut), płuczemy, czyścimy i zostawiamy na durszlaku aby odciekły.
Rozgrzewamy mocno patelnię i przy okazji włączamy piekarnik aby się nagrzał. Wtedy grzanki szybciej nam się zrobią. Na patelnię wlewamy 3 chlusty oliwy i czosnek. Kiedy się zrumieni dodajemy wszystkie kurki. Grzyby puszczą sok. Trzeba go zredukować aż zostanie sama oliwa. Wtedy dodajemy wino, sok i skórkę z cytryny, chilli, rozmaryn, sól, pieprz i natkę. Smażymy na dużym ogniu około 5 minut. Odstawiamy patelnię na bok, dodajemy masło, delikatnie mieszamy aby połączyło się z resztą sosiku i robimy grzanki. Pokrójcie chleb w kromki i wstawcie je do piekarnika pod grill. po 2 minuty wystarczy. Mają się lekko zarumienić.
 Grzanki układamy na dużej desce. Układamy na nich porządne porcje kurek. Na samym końcu wszystkie chlebki skrapiamy oliwą, posypujemy parmezanem i podajemy.

Mega szybka i pyszna przystawka. Jak podacie do niej jeszcze dobre białe wino. Bajka.
B



3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie dania! A mam jeszcze kurki zamrożone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziewczyny dzięki za komentarze. Pamiętajcie że kurki są dobre jak są świeże. Jeśli macie je zamrożone to ważna zasada. Odmrażamy powoli jak krewetki. Zbyt szybkie odmrażanie powoduje za szybkie oddawanie wody i grzyb staje się suchy i pozbawiony smaku. Przepis jest super. Można też zrobic to samo z grzybami leśnymi. Z prawdziwkami, czerwońcami i podgrzybkami. aaaaaa mniam :)

    OdpowiedzUsuń