sobota, 15 września 2012

Nadziewane cukinie i bakłażany w sosie pomidorowo paprykowym

Na targu kupiliśmy fajne jędrne bakłażany i cukinie. W wiejskim sklepie wpadła mi w oko świeża mielona wieprzowa karkówka. No i dalej poszło już z górki. To przepis bardzo prosty, trochę tylko zabiera czasu. Przygotowanie około pół godziny a potem pieczenie godzinę. Ugotowałem dla 8 osób.


















2 średnio duże bakłażany
2 spore cukinie
pół kilograma mielonej karkówki (ale może być też inny kawałek- byle nie schab, bo za chudy)
4 żabki czosnku pokrojone w talarki
2 cebule pokrojone w drobną kostkę
2 papryki pokrojone w grubą kostkę (zielona, albo czerwona, albo wszystko jedno jaka)
1 szklanka koncentratu pomidorowego
1 szklanka czerwonego dobrego wina
2 szklanki bulionu (jak nie macie z dobrego rosołu to zróbcie z bulionetki)
kilka chlustów oliwy z oliwek
5 pomidorów obranych ze skórki
2 suszone grzyby (jeśli macie)
2 łyżeczki suszonego tymianku, bazyli, ziół prowansalskich, pieprzu czarnego i oregano
kilka liści szałwi (jeśli macie)

No to wio
Bierzemy duuuużą patelnię z grubym dnem, wlewamy 2 chlusty oliwy i mocno ją rozgrzewamy.
Dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy do zrumienienia delikatnego. Dodajemy mięso. Smażymy mieszając je około 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wino i wszystkie zioła po za szałwią. Jeśli macie suszone grzyby to je rozkruszcie i dodajcie. Dodadzą fajnego aromatu.
Sos niech sobie pobulgocze na małym ogniu około pół godziny.

Bakłażany i cukinie kroimy na pół, wzdłuż, i usuwamy łyżeczką ten miękki miąższ. Układamy je w dużej brytfannie posmarowanej oliwą i lekko solimy. Do połówek warzyw nakładamy nasz sos. Jeśli będzie trochę za dużo nie szkodzi. Wlejcie ten sos obok. Między nadziane połówki, powkładajcie kawałki papryki i pokrojonego w grubą kostkę pomidora. Zalejcie wszystko bulionem. Na koniec kładziemy liście szałwi, posypujemy jeszcze trochę oregano i czarnym pieprzem, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C. Pierwsze pół godziny niech brytfanna będzie przykryta folią aluminiową. Na kolejne pół godziny zdejmijcie folię.

Do tego dania dobra będzie kasza jęczmienna, gryczana lub po prostu gotowane ziemniaki.
Pomieszane smaki mięsa, pomidorów, papryki, cukinii i bakłażana są pyszne. Prosty, stary przepis. Idealny na niedzielny rodzinny obiad. Dobre, zimne pszeniczne piwko będzie idealnym uzupełnieniem naszych nadziewanych cudeniek :)
B

2 komentarze: