piątek, 14 września 2012

Mega szybki makaron z zielonym groszkiem i chilli

Kochani, jeśli macie 10 minut na przygotowanie mega czaderskiej kolacji, to zapraszam do gotowania.
Przepis na 4 osoby mocno głodne. Przepis dla osób dbających o linię tak jak ja :) Tak więc, jeśli ważysz ponad 100 kilo to możesz jeść tylko taki makaron.

























1 paczka makaronu razowego (400 gram)
1 paczka mrożonego groszku (450 gram)
2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 kostka rosołowa (knorr - rosół z kury) mega gówno ale trudno, jak się nie ma bulionu naturalnego.
1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz świeżo mielony
1 szklanka śmietanki 36% (inna jest do bani) Jak dacie 18% to się zważy. A tego raczej nie chcemy
1 cytryna, sok i starta skórka z niej
2 chlusty oliwy z oliwek
1 garść porwanej świeżej bazyli i parmezanu

Wstawiamy wodę na makaron. Solimy solidnie jak morze śródziemne. Kiedy woda bulgocze wrzucamy makaron do wody na czas podany na opakowaniu. Ma być al dente. Sprawdzamy co chwila.
Kiedy makaron się gotuje rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę i dodajemy czosnek. Po minucie smażenia czosnku dodajemy zielony mrożony groszek, zioła, śmietankę, sok i skórkę z cytryny  kostkę bulionową :( oraz pieprz i zioła.
Kiedy makaron jest gotowy, przekładamy go na patelnię z sosem. Mieszamy delikatnie, posypujemy porwaną bazylią i parmezanem. Cudo. Czerwone wino wskazane :) Kilka butelek dobrego merlota będzie idealne :)

Buźka,
B




2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie połączenia smaków. Szybko i prosto można stworzyć wspaniałe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No własnie. można siedziec w kuchni godzinę i robić nadęty obiad. ja wolę pokażać ze w 10 minut tez mozna zrobic cos zajebistego :)

    OdpowiedzUsuń