1/3 opakowania rurek. Rurki są fajne bo wchodzi do nich sos.
2 papryki np. (czerwona i żółta) pokrojona w kostkę 3/3 cm.
2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
otarta skórka z połowy cytryny
garść świeżej podartej bazyli
garść listków świeżej szałwi (jeśli macie)
4 fileciki anchovies ( jeśli nie macie to nic się nie stanie)
4 porządne chlusty oliwy z oliwek
trochę soli jeśli nie macie anchovies i czarny pieprz
Woda z solą na gaz. Kiedy się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy tak aby makaron był aldente. Rozgrzewamy mocno patelnię. Wlewamy oliwę i dodajemy wszystkie składniki na raz, po za bazylią.
Smażymy około 10 minut. Papryka fajnie się karmelizuje, puszcza słodki sok, anchovies się super rozpuszcza pod wpływem ciepła i daje świetny aromat i słoność, szałwia i czosnek dodają niesamowitego smaku i zapachu. Kiedy makaron jest gotowy odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z sosem. Szybko mieszamy na patelni, posypujemy bazylią i czarnym pieprzem. Gotowe.
Kieliszeczek lub dwa czerwonego lekkiego wina wskazany :)
B
Uwielbiam takie dania. Idealne na lato - lekkie i zdrowe.
OdpowiedzUsuńLekkie, zdrowe a co ważne proste w przygotowaniu przy małym nakładzie czasowym. Warto zapamietać i wypróbowac :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Tak to niesamowicie szybkie i pyszne jedzenie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za zainteresowanie,
OdpowiedzUsuńB