niedziela, 1 lipca 2012

Młode ziemniaki z bobem, owczym serem i miętą

Genialna mega prosta i szybka sałatka na letnie upały. Możecie ją zrobić w pół godziny. Smak młodych ziemniaków połączony z sokiem i skórką z cytryny, oliwy i świeżych liści mięty jest niesamowity. Przepis na około 6-8 osób. Dziś finał euro więc przygotowałem duuuuużą michę :)

1 kilogram młodych małych ziemniaków
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 kilogram bobu
1 cytryna (sok i otarta skórka)
2 małe cebule pokrojone w bardzo cienkie talarki
1 spora garść posiekanych liści mięty
pół szklanki oliwy z oliwek
1 duża łyżka musztardy francuskiej
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie twardego sera owczego ,,bułgarskiego,,
sporo soli i czarnego pieprzu do smaku (trzeba próbować)
1 łyżeczka suszonego oregano
1 garść posiekanych kaparów

No to wio.
Ziemniaki płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale trzeba uważać aby nie były za miękkie. To samo robimy z bobem. Bobowi wystarczy jakieś 15 minut gotowania. Też lepiej smakuje i ma fajną teksturę jak jest aldente.
Ziemniaki odlewamy i kroimy w dużą kostkę. Bób łuskamy ze skórek i dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy pokruszony ser, kapary, cebulę i miętę. Dresing robimy z soku z cytryny i skórki, musztardy, czosnku, cukru, oliwy, soli i pieprzu. Zalewamy sosikiem ziemniaki z bobem i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut aby wszystkie składniki się przegryzły a ziemniaki wchłonęły sosik. Opruszamy oregano i ....Macie niebo w gębie.
Białe wytrawne wino wskazane.
B

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz