niedziela, 26 sierpnia 2012

Grillowane bakłażany z mozarellą i rozmarynem


To  klasyczne, przepyszne, proste, i delikatne danie. Podane z chrupiącą ciabatą lub bagietką genialne.
Zrobicie to w 15 minut. Przepis na 4 osoby.













 
3 bakłażany ( 20 plastrów o grubości 2-3cm.)
4 ząbki czosnku wyciśnięte z praski
1 garść świeżego rozmarynu drobno posiekanego
kilka chlustów oliwy z oliwek
2 kule mozarelli
2 łyżki ziół prowansalskich
sok z 1 cytryny
sporo soli i czarnego pieprzu
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 garście świeżej bazyli



Bakłażana myjemy i kroimy w plastry.
Wkładamy go do miski i dodajemy czosnek, zioła, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę i rozmaryn.
Mieszamy dokładnie i wcieramy soki w plastry bakłażana.
Rozgrzewamy mocno patelnie grillową lub zwykłą, byle miała grube dno. Nie dodajemy na patelnię oliwy (jest już w bakłażanach). Smażymy plastry po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
Kiedy mamy już ugrilowane wszystkie plastry, układamy je w dużym żaroodpornym naczyniu.
Kroimy w dużą kostkę mozarellę, dodajemy do niej chlust oliwy i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i układamy na plastrach bakłażana. Wsadzamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 250C. Wyjmujemy, posypujemy bazylią i podajemy z chrupiąca ciabatką.
Zapach ziół i czosnku jest niesamowity a delikatna mozarella złamana koncentratem pomidorowym świetnie pasuje do reszty. Taki bakłażan położony na kawałku chleba... :)  Czerwone wino w dużych ilościach wskazane.


1 komentarz: