środa, 2 maja 2012

Pieczony dorsz w sklarowanym maśle i pyszna sałatka z ogórka i mango

Wpadła mi wczoraj do rąk ryba. Sąsiedzi kupili dwa spore filety dorsza. Były mrożone i bałem się czy coś z tego wyjdzie, ale wyszły i to na tyle fajnie że postanowiłem podzielić się z wami przepisem.
Najważniejsze to to aby ryba która jest zamrożona, rozmrażała się powoli. Kiedy będziecie chcieli zrobić to zbyt szybko ryba straci cały swój sok i będzie sucha w środku. 3 godziny w temperaturze pokojowej powinno wystarczyć aby ryba była gotowa do obróbki. Przepis dla 5 - 6 osób.

2 duże filety z dorsza pokrojone na szerokość 10 centymetrów
4 łyżki sklarowanego masła
1 cytryna (sok i starta z niej skórka)
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (fenkułu)
pół łyżeczki kolendry, gorczycy, estragonu, soli i pieprzu

sałatka
3 ogórki obrane i pokrojone wzdłuż obieraczką do ziemniaków
1 mango obrane i pokrojone w dużą kostkę (ale jeśli nie macie to nic nie szkodzi)
jasny sos sojowy
garść grubo porwanych liści mięty
łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny lub limony
1 pokrojona drobno w krążki papryczka chili
oliwa z oliwek

No to wio
Na dużej rozgrzanej patelni z grubym dnem wsypujemy wszystkie przyprawy i zostawiamy na 2 minuty aby nasiona się rozgrzały i puściły aromat. Dodajemy sklarowane masło. Rybę solimy , pieprzymy, posypujemy skórką z cytryny i kładziemy skórą do dna patelni. Skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy estragonem i polewamy roztopionym masłem. Smażymy 2 minuty aby się skórka zrumieniła delikatnie. Zdejmujemy rybę z ognia, przykrywamy patelnię folią aluminiową i wsadzamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180C na 20 minut.

Ogórki mieszamy razem z mango i miętą. Dodajemy chlust oliwy, sos sojowy, cukier, chili i sok z cytryny. Mieszamy delikatnie i gotowe.

Bardzo proste danie, idealne na upały, delikatna, krucha, maślano ziołowa ryba z orzeźwiającą sałatką z mango i miętą to naprawdę wspaniałe połączenie. Jak nie macie dorsza można w ten sposób przygotować każdą inną rybę. Białe schłodzone delikatne wino będzie idealne.
B


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz