niedziela, 6 maja 2012

Super sałatka ziemniaczana z czerwoną kapustą i wołowym krwistym stekiem



Majowy weekend się niestety kończy, ale udało mi się trochę pogotować i posmażyć :) Było bardzo gorąco i postanowiłem zrobić coś na chłodno. Znalazłem trochę młodych ziemniaków i zapodzianą główkę czerwonej kapusty jeszcze z wielkanocy. Połączenie okazało się niesamowite. Przepis na 6 osób.

1 mała główka posiekanej czerwonej kapusty
1 kg młodych ziemniaków w łupinach
1 cebula posiekana w drobna kostkę
1kg polędwicy wołowej

dresing do sałatki:
kilka pożądnych chlustów oliwy z oliwek
sok z 2 cytryn i skórka z niej otarta
pęczek porwanej natki pietruszki
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki musztardy dijon
2 posiekane drobno ząbki czosnku
1 garść posiekanej mięty
1 łyżeczka mielonej papryczki chili 
2 łyżeczki oregano
1łyżeczka cukru
sól, pieprz

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie aldente. To ważne aby ziemniaki się nie rozpadały. Kroimy je w grubą kostkę i wkładamy do miski, dodajemy cebulę.  Kroimy w cienkie paski kapustę i wrzucamy ją do gotującej się wody na około max. 5 minut. Ma być chrupiąca. Odcedzamy i dodajemy do ziemniaków. Robimy dresing i dodajemy do kapusty i ziemniaków. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na godzinę aby smaki się przegryzły. Kiedy mamy gotową sałatkę smażymy steki.
Polędwicę kroimy na grubość 4-5 centymetrów. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnię, dodajemy chlust oliwy z oliwek, steki posypujemy grubo ziarnistym pieprzem i kładziemy na patelnię. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy i odkładamy steki na 2 minuty aby soki się w nich dobrze rozeszły. Solimy je i podajemy do sałatki. Przepis bardzo prosty i naprawdę przepyszny !

Lekko chrupiąca kapusta, młode ziemniaki nasiąknięte cytrynowym dresingiem a do tego kawał krwistego steka... Białe schłodzone winko i mamy raj. 
B



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz