Nasze gotowanie to poznawanie nowych smaków, przypraw i zabawa w łączenie składników. To chwila po prostu dla nas. Wspólne gotowanie to jedyny czas w tygodniu kiedy możemy pobyć spokojnie razem. Kartki w zeszycie, w którym zapisujemy przepisy skończyły się - czas na kolejny krok. Postanowiliśmy pisać bloga aby podzielić się naszymi pomysłami. Przepisy są proste, fajne dania można przygotować w 20 minut. Po ciężkim dniu pracy wracając do domu możemy kupić 2-3 produkty i zrobić pyszny posiłek.
środa, 23 maja 2012
Cudowne risotto ze szparagami
No to mamy dziś pyszne risotto ze szparagami. Bardzo prosty przepis i szalenie smakowity. Bardzo ważną sprawą robiącą ogromną różnicę w smaku jest dodanie prawdziwego bulionu a nie bulionu z kostki. Oczywiście jeśli bulionu nie macie robimy bulion z bulionetki nie z kostki. Jest dużo lepszy.
Obiad na 2 osoby.
200 gram ryżu do risotto (arborio)
7 szparagów pokrojonych w cienkie plasterki o grubości max pół cm plus całe końcówki
1 solidna garść parmezanu
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 kieliszek białego wytrawnego dobrego wina
skórka i sok z połowy cytryny
1 litr bulionu
1 łyżka masła
sól i czarny pieprz grubo mielony
garść porwanych listków mięty
oliwa z oliwek
Na dużą porządną patelnie z grubym dnem dajemy masło z oliwą, kiedy zaczyna skwierczeć dodajemy cebulę. Smażymy aż zrobi się szklista. Dusimy 10 minut na małym ogniu. Dodajemy ryż i mieszamy z cebulą około 1 minut aby masło otoczyło każde ziarenko ryżu. Dodajemy wino, mieszamy i aż wchłonie je ryż. Wrzucamy szparagi i połowę bulionu. Często mieszamy, od momentu gdy ryż wchłonie bulion, dodajemy go po jednej chochli. Trzeba pilnować aby ryż się nie rozgotował - ma być al dente. Gdy osiągnie odpowiednią twardość, zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę, pieprz i parmezan. Mieszamy, przykrywamy patelnię zostawiamy na ok. 2-3 minuty aby risotto odpoczęło.
Bardzo ważne aby risotto miało konsystencję kremową, lekko płynną a nie wysuszonej brei.
Na koniec posypujemy risotto porwanymi listkami mięty.
W czasie kiedy dodajemy bulion spróbujcie słoności ryżu. Ja nie dodaję zbyt dużo soli bo bulion i parmezan są słone i o tym trzeba pamiętać.
W każdym razie przepis jest prosty i wychodzi zawsze bardzo pysznie. Nie dodałem żadnych ziół (które uwielbiam) bo w tym risotto chodzi o smak szparagów. Skórka z cytryny, pieprz, mięta i parmezan absolutnie wystarczą ! Kieliszeczek lub dwa białego wytrawnego winka dopełni szczęścia.
Ja prowadzę bloga i większość przepisów jest moja, ale mistrzem w robieniu risotto jest moja żona !
Zatem przepis żony.
Kasiu było genialne to risotto :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz