niedziela, 29 kwietnia 2012

Makaronowe muszelki z cukinią i chili



















Dzisiaj kolejny super szybki przepis. Na zewnątrz gorąco, więc robimy coś delikatnego i szybkiego
bo szkoda siedzieć w kuchni przy garach. Fajny makaron do zrobienia w 15 minut. Przepis na 4 osoby.

2 cukinie pokrojone w drobną kostkę
1 papryczka chili pokrojona w krążki
3 ząbki czosnku pokrojone w talarki
chlust oliwy z oliwek
1 opakowanie 500 gr. muszelek
1 łyżeczka oregano
1 szklanka  słodkiej śmietanki 30%
porwana na strzępy bazylia (jeśli macie)
sól, pieprz
1 garść parmezanu

Do gotującej i osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy aż będzie aldente.
Kiedy makaron sobie bulka, rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę czosnek i cukinię. Smażymy około 5 minut na silnym ogniu. Dolewamy śmietankę, dodajemy chili, oregano, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień i zostawiamy jeszcze na jakieś 5-8 minut aby śmietanka się zredukowała i sos się zagęścił.
Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy posypujemy parmezanem i bazylią. PYYYYYYCHA !
Białe schłodzone wino bardzo będzie pasowało do tego danka.
B

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz