środa, 18 kwietnia 2012

Super biały krem z kalafiora z parmezanem i kwaśna smietaną

Wiosna nodchodzi. Wiosna ale jeszcze chłodna bywa. Udało mi się jednak kupić wspaniałego kalafiora u mnie na wiejskim targu. Tak więc na te chłodne wiosenne wieczory zrobiłem super smaczny, lekko słodki krem z kalafiora z parmezanem. Bardzo szybka zupka dla 4 osób. Idealnie smakuje z czosnkowymi grzankami.















1 kalafior
1 mały seler
1 mały por
2 litry bulionu z kury lub z kostki
2 cebule pokrojone w kostkę
2 pietruszki
kawałek masła
oliwa z oliwek
po pół łyżeczki gałki muszkatułowej, estragonu,  soli, pieprzu i chili
2 garście płatków parmezanu
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
pół litra śmietanki słodkiej 30%

Jeśli mamy dobry bulion dajemy bulion, jeśli nie mamy bulionu z kury, dodajemy do 2 litrów wody 4 kostki bulionu z kury. Kalafiora w całości wkładamy do bulionu i gotujemy około 40 minut.
Resztę warzyw kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na oliwie, tak aby delikatnie się zeszkliły.
Dodajemy je do rosołu z kalafiorem w momencie kiedy będą rumiane. Niech sobie to wszystko bulka delikatnie około godziny.
Tuż przed końcem bulkania przygotowujemy kawałki chleba lub bułki i skrapiamy oliwą z oliwek i następnie wkładamy do piekarnika pod grill aby się zarumieniły.
Zupę doprawiamy przyprawami, wlewamy śmietankę i dodajemy masła. Miksujemy na gładki krem.
Wlewamy do misek. Na środek dodajemy po łyżce kwaśnej śmietany i płatki parmezanu.
Zrumienione pieczywo nacieramy ząbkiem czosnku i podajemy do zupy.

Pyszny wiosenny krem gotowy. Kieliszek białego lekko słodkiego, delikatnie schłodzonego wina bardzo wskazany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz