środa, 18 kwietnia 2012

Rewelacyjna sałatka z kalafiora, owczego sera, chili i dodatkiem chrupiącego bekonu

Temat wykorzystania kalafiora jako składnika głównego do przeisów jest niezmiernie długi. To niesamowicie fajny produkt do bardzo wielu zróżnicowanych dań. Kalafior jest wykorzystywany niemal w kuchniach całego świata. Dziś zrobiłem super szybką i bardzo fajną sałatkę z wykorzystaniem kalafiora. Dla 4 osób. Do zrobienia w pół godziny.

1 kalafior
1 papryczka chili
1 opakowanie twardego sera owczego
6 plasterków wędzoneo boczku lub bekonu
1 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny plus otarta skórka z niej
oliwa z oliwek
1 łyżeczka zmielonego KUMINU nie kminku, pieprz, sól
1 pomidor pokrojony w kostkę
1 pęczek kolendry
1 mała cebula lyb 2 szalotki pokrojone w drobna kostkę
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka cząbru jeśli macie.
sól

No to wio !
Kalafiora gotujemy 5 minut w osolonej wodzie tak aby był bardzo aldente czyli mocno chrupki.
Wycinamy same różyczki i odkładamy do dużej miski. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, ocet winny, sos sojowy, cząber, posiekaną w drobną kostkę cebulę lub szalotki, pomidory,  wyciśniety przez praskę czosnek, chili i zmielony kumin. Delikatnie mieszamy i zostawiamy aby smaki się przegryzły.
Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej plastry boczku lub bekonu,  tak aby stały się chrupkie, ale nie spalone. Osączamy z tłuszczu i dodajemy do kalafiora. Następnie dodajemy porwaną kolendrę i pokruszony ser owczy. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i podajemy. Sałatka super smakuje z chrupiacą bagietką lub pitą.

Polecam tę sałatkę bo jest bardzo prosta a mnogość smaków super się przenika. Słony, kwaśny, ostry, słodki... to o to chodzi w kuchni. Kieliszeczek lub dwa dobrego czerwonego wina... wskazane !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz