wtorek, 28 czerwca 2011

Szaszłyki z mielonego mięsa-smaki dalekiego wschodu

No i kolejna kolacja za nami.Wczoraj zrobiliśmy przepyszne aromatyczne szaszłyki z czosnkowo kolendrowym sosem,pysznym kuskusem z sokiem pomarańczowym i genialne pieczone cykorie.Byliśmy w 4 osoby objedliśmy się zacnie.A kilka szaszłyków jeszcze zostało do pysznych kanapek na nastepny dzień.Na zimno są równie pyszne :)

Szaszłyki:
1 kilogram mięsa mielonego z karkówki
1 drobno posiekana cebula
5 wyciśniętych z praski ząbków czosnku
1/2 pęczka pietruszki drobno posiekanej
1/2 peczka kolendry drobno posiekanej
3 jajka
1 papryczka chili drobno posiekana
4 łyżki stołowe tartej bułki
2 łyżki stołowe czerwonej słodkiej papryki
1 łyżka mielonej kolendry,kuminu,imbiru,pieprzu,soli,czombru i gorczycy
2 łyżeczki brązowego cukru
starta skórka z jednej limony

sos:
1/2 litra śmietany kwaśnej 18%
1 drobno posiekany duży ząbek czosnku
sok wycisniety z jednej pomarańczy
pół posiekanego drobno peczka pietruszki
kilka posiekanych gałązek bazyli i tymianku
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki dobrej oliwy z oliwek
śól i pieprz do smaku

cykorie:
5 cykori
skórka z 1 pomarańczy drobno posiekana i sok z niej
skórka z połowy cytryny drobno posiekana
1 łyżeczka czerwonej papryki,bazyli,kuminu,brązowego cukru,soli i pieprzu

kuskus:
1 opakowamie kuskusu
1 drobno posiekany ząbek czosnku
1/2 posiekanego pęczka pietruszki i kolendry
sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny
4 duże łyżki dobrej oliwy z oliwek
sól i pierz
1 drobno posiekana czerwona papryka do dekoracji

No to zaczynamy.

Wszystkie składniki mięsa porządnie mieszamy ze sobą i odkładamy na godzinę do lodówki.
Następnie wyjmujemy mięso z lodówki,smarujemy płaska brytwannę oliwą,rozgrzewamy piekarnik na 220C.
Bierzemy garść mięsa w dłonie i formujemy z nich wałeczki grubości ok 4-5cm.i kładziemy na brytwance.Wkładamy do piekarnika na 10 minut,nastepnie włączamy opcje grilowania i grilujemy 10 minut jedną stronę i 10 minut drugą.Gotowe

Cykorie przepaławiamy na pół i układamy w szklanym naczyniu.Polewamy oliwą i sokami z cytryny i pomarańczy,posypujemy ziołami,skórkami cytrusów drobno posiekanymi,cukrem,sola i pieprzem.
Cykorie wkładamy w tym samym momencie co szaszłyki tylko poniżej.Kiedy wyjmiemy już mięso wtedy na 5 minut cykorie wkładamy pod grill.

Kuskus to geialna kasza.Robi sie sama w 5 minut.Kiedy mięso i cykoria dochodzą, do miski wsypujemy kuskus,dodajemy,zioła,drobno posiekany czosnek,sól,pieprz i oliwę oraz sok z cytrusów.Mieszamy
Zalewamy to wrzątkiem tak aby woda zakryła kuskus 1 centymetr i odkładamy na 5 minut.
Nastepnie widelcem delikatnie mieszamy i posypujemy czerwoną drobno posiekana papryką

Sos:
Sos jest banalny ale w połączeniu z grilowanymi szaszłykami wprost genialny !
Mieszamy wszystkie składniki ze sobą i odstawiamy na 15 minut do lodówki aby się smaki zmieszały.

Było pysznie.Niestety przygotowania wraz z gotowaniem zajęły ok 1,5godziny ale uwierzcie że nie pożałujecie ! :) Uczta była wspaniała.Do tego polecam schłodzone dobre wytrawne białe wino w dużych ilościach.
Połączenie smaku lekko ostrych,ziołowych szaszłyków,grillowanej cykori,delikatnego kuskusu z aromatem cytrusów i śmietanowy sos z aromatem czosnku i świeżych ziół jest niesamowity !
A tak przy okazji to oczywiście można użyć każdego mięsa.Ja zmieliłem karkówkę ponieważ uważam że jest to idealna proporcja mięsa do tłuszczu.

Jak to mawiała Julia Child:
Bon apetit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz