czwartek, 23 czerwca 2011

Letnia tarta z grillowanymi bakłażanami i kozim serem

Lato za moment - czas na letnie tarty, bez śmietany i jajek. To jedna z naszych ulubionych. Tarty to wspaniały smak i zabawa podobna do robienia pizzy. Można dodawać wszystko co znajdzie się pod ręką. Zawsze warto mieć w lodówce ciasto francuskie. Kiedy nie chce Ci się robić wyszukanych dań, tartę zrobisz w parę minut.
Na 4 osoby:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 duże bakłażany
4 duże swieże pomidory
1 duża garść rukoli
1 opakowanie sera koziego (najlepszy bedzie okrągły rulon)
2 duże garscie parmezanu 
oliwa z oliwek
4 duże cząstki czosnku
sól,pieprz
oregano (może być suszone)
2 garscie świeżego startego parmezanu

Ciasto francuskie wykładamy na brytfannę nasmarowaną oliwa i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 min.
Kiedy ciasto się zrumieni wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na 5 min.do wysygnięcia. 
Bakłażany w tym samym czasie kroimy na plastry 3 cm.i również wkładamy do piekarnika aby się lekko zrumieniły.
Nastepnie ukladamy na cieście pokrojone w cienkie plastry pomidory,posiekany czosnek, zgrilowanego bakłażana oraz ser kozi,skrapiamy wszystko oliwą, solimy ,pieprzymy czarnym pieprzem i wsadzamy na 20 min.do piekarnika rozgrzanego do 180 C.
Tartę wyjmujemy,posypujemy natychmiast parmezanem, oregano i rukolą.Skropmy to jeszcze paroma kroplami oliwy i sokiem z połowy cytryny.
Bardzo szybkie, piękne i nieprawdopodobnie pyszne jedzenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz