wtorek, 21 lutego 2012

Spagetti z cykorią i sokiem pomarańczowym

Strrrrrrrrasznie dawno mnie tu nie było :( Czas spędzony między restauracją a agencją zabiera mi kompletnie wolne chwile. Niestety odbija sie to na blogu. Ale to nie znaczy że przestałem gotować ! Dalej dzień po dniu odpoczywam gotując i wymyślając nowe przepisy i smaki.
Dziś przepis który sam mnie zaskoczył swoją prostotą i pysznością. Mega wypasiona kolacja powstała w 10 minut! Przepis na 2 osoby.

2 duże cykorie pokrojone w poprzek na około 2 centymetry
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 paczka spagetti
sok z jednej pomarańczy
kawałek masła
pół szklanki śmietanki 30%
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki tymianku, estragonu i czarnego mielonego grubo pieprzu.
chlust oliwy z oliwek

No to wio !
Do osolonej wrzącej wody wrzucamy spagetti.
Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy czosnek i łyżeczkę nasion kopru włoskiego (fenkułu). Czosnek lekko rumienimy, dodajemy pokrojoną cykorię. Mieszamy ją około 2 minuty. Wlewamy sok z połowy pomarańczy i jeszcze minutę mieszamy aby sok oblepił całą cykorię. Zmniejszamy ogień, dodajemy masło, śmietankę, kostkę bulionową i resztę przypraw. Redukujemy sos około 3 minut aby był kremowy. Makaron aldente odcedzamy i wkładamy na patelnię z sosem. Skrapiamy resztą soku z pomarańczy i delikatnie mieszamy. Porcje na talerzy delikatnie przyprawiamy estragonem i świeżo mielonym pieprzem.

Pyszne delikatne połączenie smaków. Okazuje się że cykoria uwielbia nasiona fenkułu, estragon i sok z pomarańczy. Wiadomo, masło i śmietanka dopełnia szczęścia :)
Mam nadzieję że do szybkiego zobaczenia.
B.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz