Dziś przepis na trzy bardzo fajne pasty w stylu prowansalskim tak zwane tapenady. To świetne i pyszne dodatki do chleba czy bagietki. Rewelacyjnie sprawdzają się też jako pasty do makaronu lub dodatek do różnego typu pieczonych mięs. Pasty do zrobienia w kilka minut.
Głównym składnikiem na trzy pasty będą: Oliwki zielone lub oliwki czarne lub suszone pomidory w oliwie z oliwek.
Przepis główny.
1 słoik oliwek lub pomidorów (bez oliwy) ok 250gr.
2 ząbki czosnku
3 płaty filecików anchovies
pół szklanki oliwy z oliwek
1 garść świeżej bazyli
pół garści świeżego tymianku lub oregano
sok i otarta skórka z cytryny
pół łyżeczki cukru
sól (ostrożnie bo anchovies są bardzo słone) czarny mielony pieprz
Można też dodać kilka kawałków zeschłego chleba lub bagietki
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczki, dekorujemy listkiem bazyli i wio, gotowe. To na prawdę pyszne i niesamowicie pachnące pasty. Podane np. z grilowaną bagietką albo ciabatą jest genialne. Do tego kieliszek białego wina albo chłodne piwko ! Taka pasta wymieszana z gorącym spagetti, posypana parmezanem...niebo w gębie :)
B
Nasze gotowanie to poznawanie nowych smaków, przypraw i zabawa w łączenie składników. To chwila po prostu dla nas. Wspólne gotowanie to jedyny czas w tygodniu kiedy możemy pobyć spokojnie razem. Kartki w zeszycie, w którym zapisujemy przepisy skończyły się - czas na kolejny krok. Postanowiliśmy pisać bloga aby podzielić się naszymi pomysłami. Przepisy są proste, fajne dania można przygotować w 20 minut. Po ciężkim dniu pracy wracając do domu możemy kupić 2-3 produkty i zrobić pyszny posiłek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz