środa, 22 lutego 2012

Rewelacyjne pasty z oliwek i suszonych pomidorów.

Dziś przepis na trzy bardzo fajne pasty w stylu prowansalskim tak zwane tapenady. To świetne i pyszne dodatki do chleba czy bagietki. Rewelacyjnie sprawdzają się też jako pasty do makaronu lub dodatek do różnego typu pieczonych mięs. Pasty do zrobienia w kilka minut.

Głównym składnikiem na trzy pasty będą: Oliwki zielone lub oliwki czarne lub suszone pomidory w oliwie z oliwek.

Przepis główny.
1 słoik oliwek lub pomidorów (bez oliwy) ok 250gr.
2 ząbki czosnku
3 płaty filecików anchovies
pół szklanki oliwy z oliwek
1 garść świeżej bazyli
pół garści świeżego tymianku lub oregano
sok i otarta skórka z cytryny
pół łyżeczki cukru
sól (ostrożnie bo anchovies są bardzo słone) czarny mielony pieprz
Można też dodać kilka kawałków zeschłego chleba lub bagietki

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczki, dekorujemy listkiem bazyli i wio, gotowe. To na prawdę pyszne i niesamowicie pachnące pasty. Podane np. z grilowaną bagietką albo ciabatą jest genialne. Do tego kieliszek białego wina albo chłodne piwko ! Taka pasta wymieszana z gorącym spagetti, posypana parmezanem...niebo w gębie :)

B

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz