środa, 7 grudnia 2011

Szybki makaron ryżowy z kurczakiem marynowanym w sosie z mango i chilli

Słuchajcie dziś taki szybki przepis na kolacje, do zrobienia w 15 minut. Ja od czasu do czasu kupuję gotowe sosy w sklepach z orientalna żywnością. Sos słodko kwaśny z czosnkiem, czasem śliwkowy a teraz znalazłem z mango. Generalnie nie używam gotowców ale te w sklepach poświęconych produktom orientalnym są naprawdę dobrej jakości. Dziś przepis na 4 głodne osoby. Max 20 minut z podaniem.

1 opakowanie grubego makaronu ryżowego 250gr.
1 pierś kurczaka pokrojona na cieniutkie paseczki
1 cebula pokrojona w cienkie łudeczki
1 marchew pokrojona w cieniutkie słupki
4 ząbki czosnku wyciśnięte z praski
1 kawałek wielkości kciuka imbiru, drobno pokrojony w paseczki
6 łyżek sosu z mango
4 łyżeczki sosu sojowego
1 cytryna sok i skórka z niej otarta
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 papryczka chilli pokrojona w cienkie kółeczka
1 garść świeżej kolendry

Jedziemy z koksem.
Kurczaka kroimy w paseczki i wsadzamy do miski. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sos mango i sojowy, sok i skórkę z całej cytryny, imbir i chilli. Mieszamy, niech się chwilę te smaki wymieszają a kurczak dzięki cytrynie straci posmak drobiowy.
Gotujemy w dużym garze wodę, solimy i wkładamy makaron. Będzie mu potrzeba około 7 minut do ideału. Ma być lekko aldente. Trzeba go próbować co chwila aby nie zrobił się ryżowy gil.
Kiedy makaron wkładamy do wrzątku rozgrzewamy mocno patelnię. Wlewamy kilka porządnych chlustów oliwy z oliwek, kurczaka oraz cebulę i marchewkę. Wszystko razem mieszamy i smażymy około 5 minut. Mięso dojdzie bez problemu a marchewka i cebula będą zeszklone i gotowe, lekko chrupiące. To typowy ster-fry czyli z angielska mieszaj i smaż :)
Szybki, pyszny, i chrupiący.
Odcedzamy makaron na sicie i wkładamy na kilka sekund pod zimna wodę. Wtedy się zahartuje i nie będzie się dalej gotował. Wykładamy go na patelnię z kurczakiem, dodajemy 2 łyżeczki oleju sezamowego, skrapiamy jeszcze sosem sojowym i posypujemy kolendrą.

Bardzo proste i pyszne danko. Ostre smaki chilli, słodkie od sosu z mango, kwaśne od cytryny i słone od sosu sojowego. To to co nasze kubki smakowe kochają. Dobre zimne piwko pasuję tu pysznie.
B

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz