sobota, 27 czerwca 2015

Bulgur curry z ziołami i cukinią

To mega szybka sałatka do zrobienia w 10 minut.
Pyszna i pełna smaku zadowoli wszystkich, nawet tych co lubią mięso. W tym daniu mięsa brak ale składniki i smaki tak się mieszają że każdy powinien być zadowolony.
przepis na 2 głodne osoby.

fot. B. Dubowski

1 szklanka bulguru
1 szklanka (puszka czerwonej fasoli) lub fasoli białej lub cieciorki odcedzonej
1łyżka zielonej pasty curry
1 cukinia pokrojona w kostkę
chlust oliwy z oliwek
chlust sosou sojowego jasnego
kilka listków mięty i tymianku lub kolędry
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 szklanka wody
1 papryczka chilli

Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek z cebulą do lekkiego zrumienienia.
Dodajemy resztę składników i mieszamy 5 minut aż bulgur wchłonie wodę i będzie miękki.
Na koniec bulgur posypujemy ziołami, otwieramy butelkę białego wina i cieszymy się z życia.

B

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz