wtorek, 6 stycznia 2015

Pieczony seler z czosnkiem z kaszą jęczmienną i sosem grzybowym

Przeglądając ostatnio książkę Jamiego Olivera natknąłem się na fajny przepis z pieczonym selerem. Dobre wegańskie zastępstwo pieczeni ze schabu. Na zimne jesienno zimowe popołudnia polecam.
Ja trochę zmieniłem przepis. Dałem więcej ziół, czosnku, cebuli i dłużej selera piekłem o jakieś pół godziny.
Tak czy siak, bardzo dobre, ciekawe,  pachnące i syte danie. W przygotowaniu bardzo proste. Seler tylko piecze się 2,5 godziny, reszta bardzo szybka do zrobienia. Przepis dla 2 głodnych osób.


fot. B.Dubowski


1 duży seler
1 główka czosnku przecięta na pół
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
kilka gałązek rozmarynu i tymianku
zioła prowansalskie suszone
8 dużych pieczarek pokrojonych na 8 ćwiartek
chlust oliwy z oliwek
pół szklanki dobrego białego wina
sól i pieprz
szklanka śmietanki 30% (słodka)
łyżka masła
120 gr. kaszy jęczmiennej lub pęcaku (pęcak jak dla mnie ma lepszą teksture do tego dania)
3 kiszone dobre ogórki pokrojone na 6 części
1 czerwona cebula pokrojona w pół księżyce na cienkie plasterki
1 garść natki pietruszki
1 papryczka chilli drobno posiekana
1 cytryna (skórka starta)

Selera myjemy i wycieramy do sucha. Nacieramy oliwą, grubo ziarnistą solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zawijamy go w duży kawałek foli aluminiowej. Selera dodatkowo obkładamy połówkami główki czosnku, gałązkami rozmarynu i tymianku,  a na samą górę przed zafoliowaniem ostatecznym kładziemy masło. Zawijamy szczelnie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C (termo obieg) na 2,5 godziny.
W czasie kiedy seler się piecze, otwieramy butelkę dobrego wina i idziemy poczytać książkę albo na spacer :) (wino na spacer do lasu zabieramy. Miło jest wypić kieliszeczek na ośnieżonej polance)

Po 2 godzinach kiedy zapach w kuchni pieczonego selera jest mega aromatyczny, zabieramy się za kaszę i sos.
Kaszę wstawiamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Powinno to zająć około 20-30 minut.
Kiedy kasza się gotuje ok. 15 minut,  obieramy i kroimy na ćwiartki pieczarki, czosnek i cebulę w plasterki.
Na sporej patelni rozgrzewamy chlust oliwy, wkładamy grzyby, pół garśći posiekanego świeżego rozmarynu i tymianku, cebulę i czosnek. Smażymy do zrumienienia pieczarek. Nie solimy bo grzyby puszczą wodę! Dodajemy wino. Redukujemy wino o połowę. Wlewamy śmietankę, dodajemy teraz sól, pieprz i mieszamy na małym ogniu około 5 minut tak aby sos zgęstniał.

Wszystko mamy gotowe.
Selera kroimy na plastry około 2 centymetrów i kładziemy na kaszy.
Całość polewamy sosem grzybowym, na bokach układamy kiszonego ogórka, połówki upieczonego czosnku, posypujemy natką pietruszki, skórką z cytryny i drobno posiekaną papryczką chilli.

Kasza, pieczarki i seler są mdłe, dlatego istotna jest skórka z cytryny bo świetnie pasuje do grzybów.
Chilli i pasta czosnkowa do kaszy i selera a natka do wszystkiego. Dobre kiszone ogórki dopełniają szczęścia. No i ładnie to wszystko wygląda.

Możecie to zrobić z powodzeniem również dla wszystkich lubiących mięcho (ja lubię), nie będą nieszczęśliwi ! To zestawienie smaków jest bardzo ciekawe i pyszne. Polecam dobre, wytrawne białe wino.







4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, chyba sie skuszę, gdy opróżnię lodówkę po świąteczno-noworocznym chomikowaniu jedzenia :)
    Powiedz tylko czy selera obrać czy upiec "w mundurku"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczesz w mundurku - najpierw oczywiście nalezy porządnie wyszorować. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Hmm, Pan to nawet z nieciekawego, zdawałoby się, selera potrafi świetne danie zrobić :-). Pozdrawiam noworocznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Te wino ma być wytrawne?

    OdpowiedzUsuń