niedziela, 9 listopada 2014

Spaghetti z sercówkami

Kilka dni odpoczynku od gotowania restauracyjnego. Gotowanie w firmie pochłania 100% mojego czasu i kompletnie nie mam czasu na bloga.
Ale udało się ! Jesteśmy nad Narwią, piękna mgła, wino. Czas na domowe gotowanie dla rodziny. Nie ma mowy o harówie. Dziś będzie szybko i pysznie. Kluchy z sercówkami, czyli pysznymi i ślicznymi muszelkami z super delikatnym wnętrzem.

Przepis dla 8 osób:
2 paczki spaghetti 
2kg sercówek (vongole)
Pęczek natki pietruszki
Garść posiekanego tymianku
2 cytryny pokrojone w ósemki
Kilka chlustów białego wina
Główka czosnku obranego i drobno posiekanego
2 szklanki śmietanki 36%
Sól i pieprz do smaku
Oliwa z oliwek

Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. 
Kiedy makaron się gotuje, siekamy czosnek, zioła i i smażymy na głębokiej patelni, do zrumienienia czosnku. Dodajemy białe wino i śmietankę. Po 3 minutach dodajemy sercówki i gotujemy 5 minut pod przykrywką. 
Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Przekładamy wszystko na półmisek, dekorujemy kawałkami cytryny, posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Muszelki które się nie otworzyly wyrzucamy. 
Pyszne, szybkie proste jedzenie.
Białe dobre wino wskazane :)


K&B Różan 9 listopada 2014




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz