czwartek, 27 marca 2014

Pieczony pstrąg z rozmarynem i lekką sałatką z sokiem z pomarańczy

Bardzo fajny, zdrowy i smaczny przepis. Pstrągi można kupić właściwie w każdym super markecie.
Kupujcie zawsze świeże, nigdy mrożonych bo ryby będą suche. Sprawdzajcie czy oczy ryby nie są mętne a oskrzela powinny być różowo czerwone.
Kiedy przyprawimy pstrąga ziołami, dodamy kilka pomidorków, kilka kropli soku z cytryny i startej skórki, chlust oliwy i białego wina, wszystko zawiniemy w folie aluminiową to otrzymamy lekki, aromatyczny, genialny obiad lub kolację. Przepis dla dwóch osób. Czas przygotowania z pieczeniem 25 minut.


fot: B.Dubowski

2 świeże pstrągi sprawione i wypłukane pod zimną wodą
kilka gałązek rozmarynu (jeśli nie macie może być pietruszka, szałwia lub jakiekolwiek inne zioło)
2 chlusty oliwy z oliwek
chlust białego wina jeśli macie
kilka pomidorków koktajlowych
1 cytryna-sok i otarta skórka
sól i pieprz
2 garście roszponki
2 garście rukoli
1 pomarańcza

Robimy!
Pstrągi opłukujemy pod zimną wodą, suszymy je papierem ręcznikowym i układamy na dużym kawałku foli aluminiowej wysmarowanej oliwą z oliwek.
Do brzucha ryby wkładamy gałązki rou i lekko solimy. Wierzch solimy, pieprzymy, skrapiamy  sokiem z cytryny i opruszamy skórką. Na górę ryby kładziemy połówki pomidorków i zawijamy wszystko szczelnie folią. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C na 20 minut.

Liście roszponki i rukoli wkładamy do miski, dodajemy oliwę, trochę soli, pieprzu i sok z pomarańczy. Mieszamy ręką i gotowe.

Ryby po 20 minutach będą gotowe, pachnące i soczyste, a pomidorki zrobią się idealnie miękkie. Zdejmujemy z pstrągów skórę (odejdzie idealnie) i podajemy z sałatką. Szybko i pysznie. Do tego kieliszek lub dwa dobrego białego wytrawnego wina i kolacja zrobiona.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz